Forskjellen på vitenskap og religion

Hvordan og hvorfor

Public domain image. Cropped.

Vitenskap og religion er forskjellige fra hverandre.

«Idéen med vitenskap er å forstå det lovmessige forholdet mellom forskjellige fenomener i  naturen. Religion representerer en måte å leve på innenfor en større meningsfull ramme.» (Ian Barbour, professor i fysikk og professor i religion)

Religion og vitenskap gir kompetanse på ulike områder. Vitenskapen fokuserer på å forklare virkelighetens fysiske dimensjon og gir svar på spørsmålet hvordan. Religion fokuserer på å forklare den åndelige dimensjonen og gir svar på spørsmålet hvorfor.

En liten gutt spør sin eldre bror: «Hvorfor koker kjelen?» Hans bror, som er flink i vitenskap, forklarer hvor gassen kommer fra, og hvordan forbrenning produserer varme. Moren kommer inn og blir stilt det samme spørsmålet. Hennes svar er: «Det er tid til å spise.» Samme spørsmål, forskjellig svar.

Dette har også matematikkprofessor John Lennox på en glimrende måte vist i sin bok Guds undergang – Har naturvitenskapen begravd Gud? (Veritas forlag 2018.)
Han har en glimrende illustrasjon på dette forholdet: Flere vitenskapsmenn sitter rundt et bord, de er invitert av nevøen til tante Mathilde. I en pause kommer hun inn med en stor bløtkake. Dette vekker vitenskapsmennenes interesse: Matematikeren måler høyde og diameter og regner ut volumet av kaken. Kjemikeren vil gjerne analysere hvilke stoffer som er blandet sammen for å lage en slik kake. Historikeren vil gjerne vite om Mathilde har bakt slike kaker tidligere og når hun har bakt denne. Statistikeren vil vite hvor mange kaker hun har bakt, osv.
Men selv om de kan finne svar på hvordan og når, kan de ikke med sine vitenskapelige målinger svare på hvorfor kaken er laget og hvem som har gjort det. Det kan Mathilde fortelle. Hun har selv laget kaken til nevøen sin som fyller år i dag!
– Fra «Tro og vitenskap nok en gang», et debattinnlegg av Oddvar Søvik, norsk forfatter, avisen Dagen mandag 29. juli 2019, side 18.

[…] tro og vitenskap er forskjellige. På samme måte er et humanistisk livssyn noe annet enn vitenskap. Å si at vitenskap «er en mer pålitelig kilde til kunnskap» enn religion «da den bygger på den vitenskapelige metode», er som å si at helikoptre fly bedre enn humanisme. Jeg går i kirken selv om termometre måler temperatur bedre enn nattverdsbegere.
Man kan ikke avvise Gud eller at Jesus stod opp fra de døde med pennestrøk om «overtro» eller at «vitenskap» er bedre enn «religion» til å finne olje eller lage mobiler. Vitenskap handler om forskning på naturen. Trosretninger handler om virkelighetsforståelse, om grunnleggende virkelighet, om mening og verdier. Enten vi snakker om naturen, deg eller meg – eller om gode premisser for vitenskap. […] Det er også grunn til å advare mot påstander om at all religion er «mytologi og overtro». Virkeligheten er kompleks. Den handler om mer enn det vi kan måle og veie. Menneskerettigheter bygger ikke på kvantefysikk. Vi trenger et mangfold av perspektiver, uten å snakke ned hverandre.
– Fra «Vitenskap bygger på tro», en artikkel av Bjørn Are Davidsen, norsk skribent og forfatter, rådgiver i tankesmien Skaperkraft, avisen Dagen onsdag 5. mai 2021, side 16.

Les videre

Teksten er fra seksjonen

Religion og vitenskap

Teksten er basert på den norske oversettelsen av «Science and Religion», et foredrag William Haines, M.Div., holdt i London i juni 2010.