Når det er dumt å leve ut forelskelsen

Avstandsforelskelse er […] nokså utbredt blant både kvinner og menn, også når man er i et parforhold. Det går blant annet frem i en undersøkelse som Bente Træen [seksualvaneforsker] og jeg [Frode Thuen] nylig la frem. Her rapporterte ca. 28 prosent at de hadde vært forelsket i en annen enn partneren.
Hva en slik avstandsforelskelse vil føre med seg, vil nok variere. […] mange kan lære noe av dine erfaringer. Spesielt de som tenker at enhver forelskelse bør leves ut, eller som ikke tenker på konsekvensene av å leve den ut. For hvis man er i et parforhold og har til hensikt å fortsette i forholdet, er det ikke særlig klokt å forfølge forelskelsen. I stedet for å gi seg hen til fascinasjonen og drømmene om hvordan ting kunne ha blitt med den andre, bør man heller prøve å bruke forelskelsen til å finne ut hvordan man kan få det bedre med den partneren man allerede har. Ved å ta tak i det man er misfornøyd med — slik du har gjort. Eller ved å bli mer bevisst på kvaliteter ved partneren og parforholdet, som man kanskje har tatt for gitt.
Fra «Avstandsforelsket», svar på et leserbrev til Frode Thuen, professor i psykologi ved Høgskolen i Bergen, A-magasinet fredag 25. januar 2013, side 52-53, vedlegg til Aftenposten.
En annen årsak til de stygge skilsmissetallene kan være de høye forventningene vi har til at spenning og forelskelse skal være på topp hele tiden, mener Rytter Evensen [Åsa Rytter Evensen, samlivsrådgiver og lege]. — Sånn er det ikke, og det må vi tåle om vi vil være i et ekteskap.  Jeg synes vi i utgangspunktet skal regne med å holde sammen livet ut.  Det må vi være innstilt på og jobbe med, fra dag en, sier hun.
Fra «Vi skilles som aldri før», en artikkel i Dagsavisen fredag 3. september 2004, side 8.
[…] de fleste av oss elsker det som går av seg selv. Kan vi slippe anstrengelse og forsakelse, er vi lykkelige. […] Tendensen i vår kultur er å følge minste motstands vei, velge de korte distanser og satse på det som går mest mulig av seg selv. Vi kjøper heller nytt enn å reparere, vi bytter heller en vare enn å ta vare på det vi har. Det er slutt på å lappe klær. Det er enklere å kjøpe nytt. […] Derfor velger vi heller en ny partner der ute enn å investere i den partner vi har hjemme.
Fra «Forfallet kommer av seg selv», en artikkel av Per Arne Dahl, menighetsprest i Åmot kirke, Modum, Aftenposten, søndag 15. august 2004, tabloiddelen, side 21.

Teksten er fra seksjonen

Familieverdier

Kjærlighet – en kunst vi vet altfor lite om