Aktivist-advokater som manipulerer klienter, bevis, rettssystem

Fra det månedlige magasinet Hanada juli 2023, førstesiden av artikkelen om aktivist-advokatene. Foto: Bitter Winter

Et ekstremt nettverk av venstrevridde advokater som manipulerer rettssystemet i Japan, media og folkeopinionen. Det er noe av det den japanske prisvinnende forfatteren Masumi Fukuda, kjent for sin gravejournalistikk, avslører i juli 2023-utgaven av magasinet Monthly Hanada. I flere tiår har aktivistadvokater i nettverket brukt taktikker som å fabrikkere bevis, tvinge tidligere medlemmer til å slutte seg til søksmålene deres mot Enhetskirken og presse penger fra en helt legitim religiøs bevegelse, som stadig blir forfulgt og svartmalt av disse advokatene.

Nettverket ble faktisk opprettet for å gjøre ende påEnhetskirken, nå kalt Familieforbundet. Det den japanske journalisten avslører, går i korthet ut på at aktivistadvokatene – mange av dem kommunister – bruker oppdiktede anklager mot en nyreligiøs bevegelse, mens «forbrytelsen» denne har begått, er å være imot kommunismen.

Bitter Winter, et nettmagasin for religionsfrihet og menneskerettigheter, publiserte Fukudas funn i en serie på fire artikler på engelsk. Den første ble publisert 23. juni, den fjerde og siste 27. juni.

Fra forsiden av det månedlige magasinet Hanada juli 2023

Den første artikkelen beskriver den juridiske kampen mellom Enhetskirken i Japan og en gruppe antisekt-advokater som ønsker at kirken blir oppløst. Fukuda hevder at kirken ikke er en «sekt», men en legitim religiøs organisasjon, som er blitt forfulgt og demonisert av advokater og media. Artikkelen avslører også advokatenes skjulte motiver og koblinger. Advokatene har tjent godt på søksmålene mot kirken og har samarbeidet med tidligere medlemmer og andre antisekt-grupper. Gravejournalisten hevder at anmodningen om å oppløse kirken er urimelig og urettferdig, og at den representerer et brudd på religionsfriheten og menneskerettighetene til kirkemedlemmene.

Fukuda påpeker at Departement for utdanning, kultur, sport, vitenskap og teknologi (MEXT) er blitt anmodet mange ganger av aktivistadvokat-nettverket om å oppløse Enhetskirken / Familieforbundet. Likevel har ikke departementet noe som helst bevismateriale til å gjøre det. Journalisten sier:

«Selv om MEXT nå har brukt sin rett til å stille spørsmål fem ganger, har den ikke «samlet nok bevis». Faktisk har den ikke funnet et eneste bevis. Dette er det beste beviset på at den religiøse organisasjonen er uskyldig.» (Fra The Plot to Destroy the Unification Church in Japan. 1. Why the Church Should Not Be Dissolved, skrevet av Masumi Fukuda, publisert i Bitter Winter 23. juni 2023.)

Den andre artikkelen Bitter Winter publiserte, beskriver den utspekulerte taktikken til antisekt-advokatene, som har saksøkt Enhetskirken i Japan i flere tiår. Det blir avslørt hvordan advokatene har manipulert rettssystemet, media og opinionen for å kunne gå til søksmål mot kirken. Artikkelen avslører også hvordan advokatene har fabrikkert bevis, tvunget tidligere medlemmer til å bli med på søksmålene deres, og presset kirken for penger. Fukuda hevder at advokatene ikke bare har brutt loven, men også profesjonsetiske regler og har dessuten krenket menneskerettighetene til kirkemedlemmene.

Toru Goto

Aktivist-advokater har påført Familieforbundets medlemmer stor skade og lidelse. Her Toru Goto etter å ha vært holdt innesperret i over 12 år. Foto: Familieforbundet

advokater som manipulerer – Hiroshi Watanabe

Hiroshi Watanabe, advokat som er fiendtlig innstilt til Familieforbundet, på en pressekonferanse etter attentatet på Shinzo Abe, Japans tidligere statsminister, 8. juli 2022. Foto: Skjermdump / Bitter Winter

I den tredje artikkelen kommer Masumi Fukuda med sjokkerende avsløringer om de falske søksmålene som antisekt-advokatene har anlagt mot Enhetskirken i Japan. Artikkelen viser hvordan advokatene har brukt falske eller overdrevne påstander for å anklage kirken for hjernevasking, pengeutpressing og andre overgrep. Fukuda viser hvordan domstolene har vært partiske og urettferdige mot kirken, og hvordan noen dommere har ignorert eller avvist bevisene som kirken har fremlagt. Den tredje Bitter Winter-artikkelen hevder at søksmålene har vært urettferdige og ulovlige, og at de har påført kirkens medlemmer stor skade og lidelse.

Den siste artikkelen i serien belyser hvordan den virkelige «anti-sosiale» gruppen er antisekt-advokatene som prøver å gjøre slutt på Enhetskirken / Familieforbundet i Japan. Denne artikkelen avslører de systematiske løgnene og den beryktede taktikken til advokatene som har spredt falsk informasjon og propaganda om kirken. Vi får innsikt i den skjulte agendaen og interessene til advokatene, som har samarbeidet med antisekt-grupper, tidligere medlemmer og medier for å diskreditere og trakassere kirken. Skribenten hevder at det er nettopp advokatene som bryter de sosiale normene og verdiene, og at de bør holdes ansvarlige for sine handlinger.

Her er et eksempel på de fabrikkerte bevisene som Fukuda nevner:

«Saksøker fremla også som bevis flere notatbøker og bankbøker, der hun hadde notert hver gang hun ga en donasjon eller andre bidrag. Men da de tiltalte analyserte disse notatene, fant de ut at noen av dem ikke var skrevet på tidspunktet for donasjonene, men senere for å lage ‘bevis’ fordelaktig for rettssaken.»

(Fra The Plot to Destroy the Unification Church in Japan. 4. The Real «Anti-Social» Group, the Anti-Cult Lawyers, skrevet av Masumi Fukuda, publisert i Bitter Winter 27. juni 2023.

Fukuda skriver:

«For nesten alle religioner, inkludert den tidligere Enhetskirken, er donasjoner, opprettelsen av legater og veldedige gaver uttrykk for fromhet og blir gitt med glede til Gud. For eksempel var det ikke så rent få kristne fra utlandet som donerte enorme landområder eller til og med hele rikdommen sin før livet deres tok slutt, og døde pengelense. Kommer deres slektninger til å saksøke de religiøse organisasjonene for å ha fratatt dem arven de forventet å få?

Det er ikke uvanlig at andre religiøse organisasjoner mottar donasjoner på hundrevis av millioner yen. Det er problematisk å ensporet kun kritisere store donasjoner som er gitt av den altruistiske grunnen å «fremme verdensfred» eller «menneskehetens beste».

Hiroshi Yamaguchi

Lederen av aktivist-advokatenes nettverk – Hiroshi Yamaguchi. Foto: Skjermdump / Bitter Winter

Men dessverre, selv om giverne er overbevist på tidspunktet for donasjonen om at de donerer uforbeholdent, kan troen deres bli svekket etter hvert som tiden går. Deres pårørende kan da skynde seg til ‘Nasjonalt nettverk for advokater mot åndelige salg’ for å få tilbake donasjonen.

Giverne kan bli overbevist av advokater fra Japans kommunistparti eller det tidligere sosialistpartiet om at de er blitt «lurt», og at et søksmål mot den religiøse organisasjonen for å få tilbake donasjonen kan bli en følge av det. Faktisk er det mange tilfeller der pårørende rådførte seg med nettverket om hvordan de kan tvinge givere / troende til å saksøke.» (Fra The Plot to Destroy the Unification Church in Japan. 3. Fraudulent Lawsuits, skrevet av Masumi Fukuda, publisert i Bitter Winter 26. juni 2023.)

«Advokater som manipulerer» – tekst: Knut Holdhus

Mer om japanske advokater som manipulerer: Aktivistadvokaters ulovlige praksis avslørt