Medieomtale

Hva media skrev – 1995 – 2

En artikkel av John Einar Sandvand i AFTENPOSTEN lørdag 26. august 1995, side 12

I øsende regnvær på Seouls Olympiastadion: 36 000 klissbløte brudepar ble viet i det største massebryllup verden har sett

36 000 klissbløte brudepar sa ja

AV JOHN EINAR SANDVAND

Seoul, Sør-Korea
Sektlederen Sun Myung Moon har gjort massebryllup til sitt varemerke. Den forrige store vielsen i 1992, med 32 000 brudepar, er trygt plassert som verdensrekord i Guinness rekordbok. I går forbedret pastoren og Den forente familie sin egen rekord.
For i tillegg til 36000 brudepar i Seoul, deltok over 320 000 par via satellittoverføring til over 500 andre steder. En del av dem var imidlertid ektepar som ønsket å fornye sitt løfte til hverandre.

Høljet ned
To timer før seremonien starter, er de fleste på plass. Det er et uvirkelig syn: Regn som høljer ned, brudepar med regnfrakk hvor man enn snur seg. Mest koreanere og japanere, men også afrikanere, europeere og amerikanere.
På sett og vis er Den forente familie verdens største ekteskapsbyrå. De fleste som gifter seg kjenner knapt ektefellen. I stedet er de blitt «matchet» av pastor Moon, som det heter i bevegelsens interne sjargong. Det betyr at Moon har foreslått en ektefelle for hver enkelt, som nesten alle så godtar. De fleste traff hverandre for første gang i Seoul, bare dager før bryllupet.

Stappfullt stadion
Med en klingende fanfare, spilt av et eget symfoniorkester, åpner bryllupet. På gressmatten står en ensom brud under paraplyen og leter etter sin brudgom. Ti minutter for sent kommer han løpende.
Det mektige Olympia-stadionet er stappfullt. Plakater og bånd i rosa, hvitt og blått fremhever bevegelsens symbol. Store ballonger holder oppe et kjempeflagg som henger høyt over stadion.
Først en tale og en bønn. Så åpnes døren bak den store scenen. Et førtitalls hvitkledde mennesker kommer inn og stiller seg opp langs den lange trappen ned til sceneplatået. Trappen er dekket med rød løper, klar for mottagelsen av de «sanne foreldre», pastor Sun Myung Moon og hans kone Hak Ja Han.
Orkesteret spiller kraftfulle fanfarer. Brudeparene jubler og applauderer med tilbedelse i blikket, mens pastoren og hans kone majestetisk skrider ned trappen. Begge er kledd i hvite kjortler med gullfarvede bånd. På hodet har de hvite kroner.
Det sprutes «hellig vann» på brudeparene fra store sølvskåler. Og alle roper i kor et høyt ja på spørsmål om de vil bli evig kone og mann og følge viljen til Gud og de «sanne foreldre».
Det hele avsluttes med tusenvis av ballonger som slippes til værs, fyrverkeri over stadion og kraftige blitzlamper som blinker langs tribunene, alt mens orkesteret lar trommestikkene gå og spiller en kaskade av fanfarer.

Bryllupsmiddag
Utenfor stadion rigger koreanerne seg til med hjemmelaget mat. På murgulvet serveres bryllupsmiddagen. Spenningen er utløst. De er gift. Nå gjenstår bare å bli kjent med ektefellen.
– En veldig våt, men kjempesterk opplevelse, sier norske Angela Bakken (24), som ble viet til tsjekkiske Milo’s Mar’sik, en mann hun første gang møtte tre dager tidligere.
– Jeg er oppdratt med tanken på at pastor Moon en dag skal velge ektefellen min og at jeg skal få delta i denne seremonien. Derfor var det veldig spesielt for meg.
– Men hvordan kan en norsk ungdom finne seg i at en annen skal plukke ut ektefelle til seg?
– Jeg vet at dette er uforståelig for mange. Men vi tror at Gud virker direkte gjennom pastor Moon. Dermed føler jeg ikke at det er en person som velger, men at Gud selv gir meg en partner. Mitt ønske nå er at det skal bli et godt ekteskap.
Bryllupsnatten?  Den må vente. Først skal brudeparene gjennom en 40 dagers periode hvor de lever adskilt. Tiden skal være en slags renselse hvor paret gjennom bønn forbereder seg til sitt liv som ektepar.
Og det kan jo også være noen praktiske spørsmål som må løses for dem som knapt har fått tid til å snakke sammen.

Tidligere medieomtale