Jordnære ånder – 8 2017-03-03T17:31:21+00:00

Vår åndelige virkelighet

Jordnære ånder – 8

Hvor akseptert eksistensen av jordnære ånder eller spøkelser er blitt, ser vi tydelig når de kongelige fra både Sverige og Norge står fram og forteller om sine opplevelser.

 I den svenske dokumentaren «Drottningholms slott – et kongelig hjem», som sendes på SVT 5. januar, hevder nemlig svenske dronning Silvia (73) at hun ikke er alene i det store kongehuset.
– Det er små venner … Spøkelser. De er alle veldig snille, men av og til føler du at du aldri er helt alene, påstår dronning Silvia i dokumentaren, ifølge Aftonbladet.
– Det er veldig spennende, men man blir ikke redd, sier hun.
Prinsesse Christina (73), kong Carl Gustavs søster, som blant annet har skrevet boka «Dager på Drottningholm» om det aktuelle slottet, intervjues i samme dokumentar og støtter dronning Silvias uttalelser.
– Det er klart det spøker. Det er mye energi i dette huset, hevder hun i dokumentaren.
Prinsessen påstår at det finnes historier i alle gamle hus da de har blitt fylt med mennesker i århundrer, og føyer til at det skal gå igjen en hvit kvinneskikkelse på slottet.
– Fra  «Dronning Silvia hevder det spøker på slottet», en artikkel av Henriette Eilertsen i Dagbladets nettutgave onsdag 4. januar 2017.

Religionshistoriker Anne Kalvig har forståelse for dronning Silvias spøkelsestro. – Om lag halvparten av befolkningen har denne formen for tro, sier hun.
– Dronning Silvias forestilling om spøkelser på et gammelt slott er en veldig vanlig, kulturell forestilling, sier religionshistoriker Anne Kalvig ved Universitetet i Stavanger.
Svenskenes dronning Silvia fikk både nasjonal og internasjonal oppmerksomhet da hun tidligere denne uken fortalte at det spøker på Drottningholms slott.
– Det finnes spøkelser. Det finnes mange av dem, sa hun i en dokumentar vist på SVT. Også «gjenferdenes nærvær» hadde hun kjent på, kunne hun ­bekrefte.
– Ja, det har jeg. Men som sagt, de er veldig vanlige, svarer hun, og opplyste at hun ikke er redd.
– Spøkelsene er vennlige av natur, sa dronningen, som sammen med kong Carl XVI Gustav har hatt Drottningholms slott som sitt permanente bosted ­siden 1981. […] Medier som The Guardian, Daily Mail og BBC var blant dem som slo opp dronningens spøkelsesuttalelser tidligere denne uken.
– Fra «Vanlig å tro på spøkelser», en artikkel av Caroline Teinum Gilje i Vårt Land, lørdag 7. januar 2017, side 12-13.

Les videre