Jordnære ånder – 7 2017-01-30T01:16:30+00:00

Vår åndelige virkelighet

Jordnære ånder – 7

Selv Statskirken har laget et eget ritual for jordnære ånder.

 I morgen skal Kirkemøtet diskutere forslag til en ny forbønn som på folkemunne blant kirkefolket er blitt kalt «liturgi for spøkelser og skrømt».
Sindige lutheranere har hatt liten sans for at prester skulle påta seg sjamanens rolle og drive ut onde ånder fra hus. Det har vært tradisjonen i samiske bygder der folk har hatt en opplevelse av at hus og gård har vært hjemsøkt av noe uforklarlig.
Innen ulike New Age-miljøer over hele landet er dette også alminnelig fremgangsmåte dersom folk mener et hus har dårlig atmosfære. TV-programmet Åndenes Makt er basert på fenomenet.
Skepsisen til at norske prester skulle formalisere spøkelsesutdrivelse har imidlertid vært stor. Nemnd for gudstjenesteliv har gjennomgått hele ritualet og omdefinerte skrømt og spøkelser til velsignelse for hus, hjem og arbeidsplass […].
Fra  «Ut med skrømt, inn med bønn», en artikkel av Liv Berit Tessem i Aftenposten lørdag 13. april 2013, hovedseksjonen side 9.

Her er et bilde som vakte oppsikt verden over høsten 2011. Er det bildet av en jordnær ånd vi ser? Hva gjorde den i så fall i testikkelen? Vi overlater til dere å tyde bildet. Artikler om fenomenet dukket opp i mange aviser. Vi har sakset fra en av dem:

Fjes ultralyd

Leger som foretok en ultralydundersøkelse av en manns testikler for å finne ut hva som ga ham smerter, ble forbløffet over å finne et ansikt som stirret tilbake på dem med gapende munn.
Når «ansikter» oppdages på uventede steder, hylles de ofte som mirakler […] Men heller enn å forsøke å tillegge sitt funn religiøs betydning fulgte urologene som gjorde oppdagelsen, god vitenskapelig praksis og sendte funnet bort for å granskes av kolleger.
Bildet av mannens ansikt, som ser ut til å ha det vondt, ble sendt til Urology, det offisielle tidsskriftet til den internasjonale urolog-foreningen, og ble trykket i tidsskriftets septemberutgave.
G. Gregory Roberts og Naji J. Touma, fra Queen’s-universitetet i Ontario, Canada, hadde utført ultralydundersøkelsen for å se på en uvanlig klump på testikkelen til en 45 år gammel pasient.
De skrev i tidsskriftet: «Både pasienter og stab ble forbløffet over å se i bildet konturene av en manns ansikt, som stirret opp, og med åpen munn som om ansiktet på ultralydbildet selv opplevde en alvorlig epididymo-orchitis.» De siktet til den betente forfatningen [testikkelen befant seg i].
— Fra «Ansikt oppdaget i svulst på testikkel», en artikkel av Nick Collins, vitenskapskorrespondent, i den seriøse engelske avisen The Daily Telegraph, nettutgaven mandag 31. oktober 2011. Her hjemme hadde Dagbladet en artikkel om bildet i sin nettutgave torsdag 3. november 2011. Bildet opprinnelig utgitt av Chronicle of Higher Education.