Jordnære ånder – 4 2017-01-30T00:54:49+00:00

Vår åndelige virkelighet

Jordnære ånder – 4

Nord-Norge:

Uventet og ubedt

At kristne opplever paranormale fenomener er ikke uvanlig, mener forfatterne Kathrin Pabst og Jan-Olav Henriksen [teolog]. I sin ferske bok «Uventet og ubedt» har de intervjuet 17 bekjennende kristne om deres erfaringer med paranormale fenomener. Felles for dem alle er at de ikke vil stå frem med navn og bilde, men de vil gjerne fortelle sine historier. Forfatterne tror paranormale fenomener er langt mer utbredt blant kristne enn mange tror, men det ties om det. Folk ønsker ikke å bli sett på som skrullinger.
— Det som vekket vår interesse var spørsmålet hvorfor slike erfaringer som betyr så mye for eget liv, i en viss grad hemmeligholdes eller forties, selv om de har forandret den egne kristne troen, [sier] Kathrin Pabst, etnolog og medforfatter. […] Fire av de sytten personene som er intervjuet i boken er prester. En av dem, som har fått navnet Lars, fikk møte det paranormale da han tjenestegjorde i Nord-Norge. Presten, som kommer fra Østlandet, var svært skeptisk til det paranormale, men det han opplevde i Nord-Norge var umulig å bortforklare for ham.
Han så fysiske ting bli kastet rundt i rommet og landet i nærheten av ham. Dette skjedde i et kommunalt bygg og de offentlige ansatte var naturligvis oppstyrtet over uroen.
Lars allierte seg med en annen kirkelig ansatt. De utstyrte seg med lys og kors. I tillegg gikk de rundt bygget to ganger i løpet av en uke i bønn om ro og fred. Det ble ro i huset, men etter to uker startet det igjen, verre enn noen gang. Husets dører var bare mulig å åpne med kodelåser, men nå åpnet og lukket disse dørene seg av seg selv. Det hørtes smell i bygget og løse ting hang i luften for så å falle rett i bakken. […] Ifølge boka var ikke Lars «veldig redd», men han fikk en reaksjon etterpå, og «skalv som et aspeløv» da han kom hjem.
— Fra «Hjemsøkt», en reportasje ved Bjørn Olav Hammerstad i avisen Dagen lørdag 13. april 2013, side 1 og 18-23.
Hver søndag sitter jeg klistret til «Åndenes makt» på TV. Og hver søndag er jeg så skvetten etterpå at jeg knapt nok tør å hente meg en kaffe på kjøkkenet. […] Det har […] vært en trøst for meg at disse TV-åndene sikkert ikke hjemsøker OBOS-leiligheter i prektige 50-tallsblokker som den jeg selv bor i. Det virker jo som om spøkelser liker gamle villaer best […] De fleste spøkelser er jo det [arge]. Hovedårsakene til at folk går igjen, er jo gjerne at de har noe uoppgjort og at de ikke liker forandringer der. Ting skal liksom være som de var.
Fra  «I åndenes makt», en artikkel av Hanne Mauno i Dagsavisen lørdag 19. november 2011 side 30-31.
 Nittedal:
I «Åndenes makt» handler det ukentlig […] om å drive ut onde ånder, vanligvis en herre (det er en overvekt av mannlige spøkelser, om vi har skjønt det rett) som har bebodd ymse eiendommer i tidligere tider — og til det får Tom [Strømnæss (55), programleder på TV Norge] assistanse av klarsynte ess som Gro-Helen Tørum og Lilli Bendriss.
— Lilli var i aksjon søndag for en drøy uke siden, innkalt til gamle Nittedal stasjon, der det hyppig var observert spøkelser på Café Amfi Bar (som altså drives i lokalene til den gamle stasjonen).
Var det en av de tidligere, for lengst avreiste stasjonsmestrene — muligens den kraftige karen med bart, ble det spekulert — som gikk igjen og skremte urinen av de kafeansatte Grethe og Kaia?
Lilli foretok en såkalt balansering av lokalene, og ledet de åndelige etterlatenskapene av den antatte stasjonsmesteren nærmest ut på skinnene — og av gårde.
Hva vi savner i et program som «Åndenes makt» […] er reelle opptak av hva som skjer når spøkelsene (eller energiene) slår på kaffemaskiner, starter lekebiler, flytter på gjenstander, kaster mobiler i søpla eller fjerner nøkkelknipper. […] Vårt standpunkt er at slikt materiale ville ha gitt programmet ytterligere troverdighet.
— Fra «Tom-guide til åndene», en artikkel av Jan Ovind i VG tirsdag 8. november 2011, side 3.
Hvilket spøkelse er det kuleste Lilli [Bendriss] har møtt? Jo, det er en irsk lommetyv som hang rundt henne en stund, en fyr med mye latter, som delte hennes vestlandshumor.
— Og det skumleste?
— Særlig på «Åndenes makt» møtte jeg sjeler som kan virke skumle, som lager faenskap fordi de trenger hjelp og ingen hører dem. Men jeg har sett ondskap, også. Genuint onde mennesker, de blir ingen engler.
— Ser spøkelser ut som i Albert Åberg, laken med svarte hull til øyne?
— Innimellom. Det er en tåke som kan ligne litt på sånne tegneseriespøkelser, ja.
— Fra «Brenner for de døde», en reportasje der det berømte norske mediet Lilli Bendriss ble intervjuet, VG Helg lørdag 5. juli 2014, side 42-47.
Dombås: 
Åndenes makt er tilbake med ny sesong. I første episode drar vi til Dovrefjell Hotell på Dombås, et sted med en helt spesiell historie. Hva det er som henger igjen i det 5000 kvadratmeter store hotellet, og som får de fire nye unge eierne til å undres over hva de egentlig har kjøpt? Det blir det opp til klarsynte Lena Ranehag å finne ut av.
Fra TV-guiden nr 37, 7. – 13. september 2015, side 76.