Home/Temaer/Synd/Stoffmisbruk – 1/Stoffmisbruk – 3
Stoffmisbruk – 3 2017-03-13T15:38:34+00:00

Synd

En egoistisk virkelighetsflukt

Stoffmisbruk – 3

Forskning viser at bruk av cannabis gir økt risiko for frafall i skolen.

Internasjonal forskning viser at cannabisbruk er en faktor i halvparten av frafallet i skolen (Simonsen 2014). Dette støttes av annen forskning som viser at ungdom som har et høyt cannabisforbruk, gjør det dårligere på skole og i studiene, som Silins’ studier (2015). Slik bidrar cannabisbruk til å begrense livsmuligheter.
Det er vanskelig å ta igjen tapt ungdomstid. […] National Survey on Drug Use and Health (NSDUH) har kartlagt bruk av alkohol og narkotika i alle de amerikanske statene. Den viser at to år etter at Colorado legaliserte cannabis, topper delstaten statistikken over cannabisbruk i USA, også blant mindreårige. […] På tross av spådommen om at legalisering skulle redusere ungdomsbruk, tyder erfaringene så langt på at fjerningen av forbudet har ført til økt bruk […].
USA har over lengre tid økt tilgang på lovlig cannabis gjennom godkjenning av såkalt medisinsk marihuana, der leger kan skrive en anbefaling om bruk, til full legalisering, slik det er i Colorado. Nylig kom en rapport som viste at bruken av cannabis er doblet på ti år. Hver tiende amerikaner bruker nå cannabis regelmessig, ifølge USAs nasjonale institutt for alkoholmisbruk, NIAAA. Andelen som får problemer med stoffet, følger økningen.
Sammen med tilrettelegging for bruk har det skjedd en holdningsendring, der vurdering av risiko ved bruk er endret. Det er naturlig at ved en framstilling av cannabis som noe som nærmest er bra for deg, svekkes også oppfatning av risiko ved bruk.
– Fra «Lærerens bekymring», en kronikk om ruspolitikk ved Mina Gerhardsen, generalsekretær i Actis – Rusfeltets samarbeidsorgan, Vårt Land fredag 19. februar 2016, side 30-31.

Les videre