////Løgn og halvsannheter
Løgn og halvsannheter 2017-08-27T23:14:27+00:00

Synd

Sannheten blir vridd på

Løgn og halvsannheter

De som tror det er OK å fortelle små hvite løgner, blir fort fargeblind. – Austin O’Malley (1858-1932), forfatter av bok om aforismer

Vær varsom med halvsannheter; du kan gripe fatt i den gale halvdelen. – Ukjent

Den farligste løgn er sannheten som er blitt gitt en liten vri. – Ukjent

En arena der halvsannheter ser ut til å florere, er den politiske verden.

Da de «nye» e-postene ble avslørt i august, uttalte USA-ekspert Hilmar L. Mjelde at dette føyde seg inn i rekka av hendelser som gjør at mange oppfatter Clinton som ikke helt redelig.
– Kritikerne beskylder henne for stadig å komme med halvsannheter, og at hun drives fra skanse til skanse, framfor å legge alle kortene på bordet med en gang. Da utvikler dette seg til en lang og utmattende affære, som nå, sa forskeren til Dagbladet den gang.
– Fra «FBI gjenåpner granskingen av Hillary Clinton», en artikkel av Ralf Lofstad, Dagbladets nettutgave fredag 28. oktober 2016.

Russland ser imidlertid ut til å ha utviklet begrepet «å gi sannheten en vri» til nye høyder i sin informasjonskrig mot Vesten.

Tsjekkias regjering anklager Vladimir Putins Russland for å drive propagandakrig innenfor tsjekkiske landegrenser.
Nå skal landet svare på det de karakteriserer som en «informasjonskrig» med opprettelsen av en egen antipropaganda-gruppe. […] At Russland sprer propaganda utenfor egne landegrenser, er ikke noe nytt, og kommer av en gjengjeldelse-tankegang, forklarer Tor Bukkvoll, Russland-ekspert og seniorforsker ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI).
– Russland mener at de selv er utsatt for dette, og har vært det i veldig lang tid. Motivasjonen er å slå tilbake. De mener at det foregår en krig om sannheten, men at vesten startet krigen, sier Bukkvoll til Dagbladet.
Et like etablert syn som tar den samme tankegangen videre, handler om at målsettingen til Russland ikke først og fremst å overbevise det ikke-russiske publikum om ett spesifikt budskap eller én sannhet, forteller seniorforskeren.
– Snarere å produsere så mange budskap og sannheter som mulig, for da vet ingen lenger hva de skal tro, sier Bukkvoll. […] – Den bunner egentlig ut i at det ikke finnes én sannhet, kun alternative historier. Finnes det ingen sannhet, kan man heller aldri bli beskyldt for å lyve, sier Bukkvoll.
– Fra «Tsjekkia anklager Russland for å drive propagandakrig», en artikkel av Jesper Nordahl Finsveen, Dagladets nettutgave torsdag 27. oktober 2016.

Man kan jo lure på om det er for å skjule sannheten at man driver en informasjonskrig.

Svært ofte er all aktiviteten til menneskesinnet ikke rettet mot å åpenbare sannheten, men å skjule den. ─ Leo Tolstoj (1828-1910), russisk forfatter og filosof

─ Jeg er for sannheten, er Sara Firths begrunnelse for at hun i dag forlater den Kreml-finansierte TV-kanalen Russia Today. Det har flere ganger tidligere vært bråk omkring TV-kanalen, som Vladimir Putin skapte for å gi et «riktig» bilde av Russland internasjonalt. Firth valgte å si opp etter at […] hun fastslo at Russia Today-journalister «gjør en jobb for Putin» og sprer «løgner». […] Hun skrev i en annen tweet at Russia Today alltid skal gi Ukraina skylden.
─ VG nett 18. juli 2014

Les videre