///Korrupsjon
Korrupsjon 2017-03-14T17:35:57+00:00

Synd

Tvilsomme avtaler gir rask profitt for noen få

Korrupsjon

Farid Bedjaoui, nevøen til en tidligere utenriksminister i Algerie, skapte overskrifter da han i 2013 kom i politiets søkelys, mistenkt for å ha lagt til rette for millionbestikkelser i oljebransjen.
Han var tungt involvert da oljeservicegiganten Saipem skal ha betalt 275 millioner dollar under bordet til myndighetspersoner i Algerie, ifølge påtalemyndigheten i Italia og Algerie. Vitner har forklart at bestikkelsene sikret Saipem olje- og gasskontrakter i som var verdt mer enn 10 milliarder dollar.
Mange av postboksselskapene som påtalemyndigheten mener ble brukt til å overføre bestikkelsene, ble satt opp av Mossack Fonseca, advokatfirmaet som har vært i sentrum for Panama Papers-avsløringene.
De lekkede dokumentene fra Mossack Fonseca viser at advokatfirmaet opprettet 12 av de 17 postboksselskapene som Farid Bedjaoui skal ha brukt som en kanal for bestikkelser i perioden 2007 til 2010. Blant annet skal millionoverføringer til familiemedlemmer av Algeries daværende energiminister ha blitt skjult gjennom ett av selskapene.
Denne internasjonale bestikkelsesskandalen er bare en av flere saker i Afrika der selskaper opprettet eller administrert av Mossack Fonseca har spilt en rolle. En rekke tvilsomme avtaler innen olje-, gass- og gruvedrift er blitt anklaget for skatteflukt, korrupsjon og miljøødeleggelse.
International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ) har identifisert 37 selskaper i Panama Papers som er navngitt i rettsprosesser eller offentlige granskinger som involverer naturressurser i Afrika.
Selskaper som borer eller graver etter olje, gass, diamanter og gull er blitt anklaget for at kontrakter sikres gjennom bestikkelser eller annen form for korrupsjon. Mistenkelige gruve- og energiavtaler er ofte organisert gjennom hemmelige selskaper og bankkontoer som er vanskelig å spore, ifølge korrupsjonseksperter ICIJ har snakket med.
– Selskaper kan få tilgang til lukrative prosjekter fordi eierne har politiske forbindelser, eller fordi de er villige til å gå inn i tvilsomme avtaler som sikter etter rask profitt for få, heller enn goder for hele samfunnet, sier Fredrik Reinfeldt, tidligere statsminister i Sverige og nå sjef for Extractive Industries Transparency Initiative (EITI) til ICIJ.
– Fra «Afrika tappes for milliarder av dollar gjennom hemmelige avtaler i skatteparadiser», en reportasje ved Bjørn S. Kristiansen, Aftenposten tirsdag 26. juli 2016, del 1 side 1 og 4-6.