////Kollektiv synd – 5 – sexpress
Kollektiv synd – 5 – sexpress 2017-08-24T23:18:17+00:00

Synd

I kulturen vår blir man utsatt for et enormt sexpress

Kollektiv synd – 5 – sexpress

Et annet tydelig aspekt ved kulturen i Norge i dag er det formidable sexpresset unge opplever. Og et ansvarsløst norsk media bidrar i høyeste grad til å øke sexpresset i og med at grensene for hva som vises på TV, hele tiden blir tøyd.

Denne høsten sender TVNorge et nytt datingprogram som heter «Adam søker Eva». I programmet skal personer sjekke hverandre opp, helt splitter nakne. Dette går langt over grensen! Fjernsynet er blitt et medium for vold og kriminalitet, og dessverre nå for programmer der vi får innsyn i de mest intime scenene i menneskers liv. Jeg ble sjokkert og ikke minst skuffet da jeg så at TVNorge skulle starte opp dette programmet. Denne kanalen er nå med og skaper det som er fremtidens samfunn, et samfunn der ingenting har verdi lenger. Er det dette vi ønsker for fremtiden? At det skal være helt naturlig for barn å sitte og se på programmer som inneholder seksuelle scener, og at de voksne faktisk godtar at barna sitter og ser på folk som stripper og har sex med hverandre? Dette vil føre til at det blir noe skittent og urent med relasjonen mellom mennesker, fordi alt av moral er utvannet. Ingenting betyr noe lenger. Ønsker vi dette?
Jeg har bestemt meg for å unngå å være en av dem som får seertallet på slike programmer til å øke. «Adam søker Eva» ødelegger og forandrer verdien i relasjonen mellom mann og kvinne, nemlig den Gud ga i form av ekteskapet, og som er ment å være ren og ekte.
Det er et nærsynt syndsbegrep som kommer til uttrykk her. Synden blir kommunisert som noe som utspiller seg i menneskets indre, og som skal identifiseres gjennom sjølransakelse og granskning av egne motiver og handlinger.
Slett ikke rart at syndsbegrepet har blitt oppfatta som en individuell moralsk kategori.
— Fra «Nei til nakendating på TV», et innlegg av «Skuffet» (16) på Si;D-siden, Aftenposten mandag 5. oktober 2015, del 2, side 13.
– Hos de yngste går det i nakenbilder på snapchat og «pussy-slapping». De litt eldre forteller at de blir presset til sex, sier Snapchat-helsesøster, Tale Maria Krohn Engvik.
Engvik, kjent som «Helsesista» på sosiale medier, får daglig henvendelser på Snapchat fra unge som har opplevd uønsket seksuell oppmerksomhet. Hun forklarer at mange unge jenter har eldre «nudes-venner» («nakenbilde-venner», red.anm.) som de utveksler intime bilder med på Snapchat uten at foreldrene vet det.
– Det er ganske skremmende når jenter på 12-13 år forteller at de har avtalt å møte en «nudes-venn» for første gang, sier Engvik til Dagsavisen.
Jenter bidrar selv til at slike møter, gjerne med litt eldre gutter, kan ende ille, er hennes erfaring. […] Det kan være vanskelig for dem som opplever uønskede seksuelle tilnærmelser å snakke med foreldre om det, påpeker Engvik.
– Ofte har de skjult det med en løgn eller to. De har sagt at de skal sove hos en venn, eller kanskje smakt litt alkohol. Da blir det vanskelig å komme med innrømmelser. […] Fra ungdomsskolealder og oppover forteller de unge ofte at de blir presset til å ha sex, særlig i forbindelse med fest. Da Engvik i vår tok opp gråsonevoldtekt fikk hun mange spørsmål og historier.
«Har sagt nei uendelig mange ganger, men gitt etter i håp om at det bare skal være ferdig. Jeg trenger å vite det, er det voldtekt?» spurte én følger henne.
– Fra «Barn deler nakenbilder», en artikkel av Karoline Nordanger i Dagsavisen torsdag 13. juli 2017, side 10-11.
Mer om sexpress: For mye sex