Home/Temaer/Synd/Kollektiv synd - 1/Kollektiv synd – 4 – drikkepress
Kollektiv synd – 4 – drikkepress 2017-08-25T20:38:07+00:00

Synd

Det enorme drikkepresset samfunnet utsetter oss for

Kollektiv synd – 4 – drikkepress

Drikkepress

Et aspekt ved den norske kulturen, som lett kan kategoriseres som kollektiv synd, er det konstante drikkepresset som de fleste før eller senere blir utsatt for.

Christer Leon Øwre-Fjeld fikk reaksjoner på at han ikke ville drikke alkohol i sitt eget bryllup. Ikke uvanlig, sier avholdsleder.
Når Christer Leon Øwre-Fjeld er på fest, dropper han alkoholen. Det er en rød klut for enkelte.
— Jeg er ikke imot alkohol, men jeg synes de som drikker, burde akseptere at jeg ikke gjør det. Det bør ikke være nødvendig å måtte svare på spørsmål om hvorfor.
Ifølge nordlendingen godtar de fleste at han holder seg unna det sterke, men noen er fast bestemte på å få ham til å drikke.
— I begynnelsen av en fest, når folk er nokså edru, går det som regel greit. Men drikkepresset eskalerer utover kvelden og ofte er det noen få som absolutt skal ha meg til å drikke. På en fest jeg organiserte var det nummeret før jeg ble holdt fast og fikk tømt alkohol i meg, sier han.
Selv ikke i sitt eget bryllup var det uproblematisk for venner og familie at Øwre-Fjeld droppet alkoholen, til tross for at gjestene ble tilbudt vin til maten, fortalte han denne uken til avisa Nordlys.
— Mange synes det var rart og reagerte.
Han og kona ønsket også at de minste barna skulle gå før de tok fram sterkere alkohol. Det falt heller ikke i god jord blant gjestene.
Fra  «Må forsvare alko-avhold», en artikkel av Petter Nordgaard Lorentzen i Vårt Land mandag 16. juni 2014, side 4-5.

Fadderordningen ved norske universiteter blir kritisert for å forsterke drikkepresset studenter blir utsatt for.

To ukers intense fadderuker på universiteter og høyskoler landet over er nå i gang. Glade studenter i matchende T-skjorter flokker seg sammen på utesteder og i parker. Målet er at studentene skal bli kjent med hverandre, studiested og byen de har flyttet til. Middelet er sosialt samvær og en del festing. […] — Jeg har selv vært med i en faddergrupppe der det ble drukket mye alkohol, og jeg tror alle som har vært studenter, vet at dersom du er med på fadderuka, må du drikke […], sier KrFU-leder Emil André Erstad.
Etter fjorårets fadderuke gjennomførte Norsk Studentorganisasjon i samarbeid med studentavisen Universitas en spørreundersøkelse blant norske studenter. Den viste at én av tre studenter opplevde press knyttet til alkohol i fadderuka. […] Også Mina Gerhardsen i Actis peker på at fadderukene legger et ekstra press på studentene.
— Når det blir mye alkohol, blir det fort drikkepress. Det er også ekskluderende for dem som av ulike grunner ikke drikker, noe som blir særlig negativt for intensjonen bak fadderuka, sier Gerhardsen.
Hun peker på at et stort alkoholinntak også øker risikoen for uønskede hendelser, seksuell oppmerksomhet eller vold.
— Fra «— Synd å drikke for å få seg venner», en artikkel av Marie Melgård, Dagsavisen mandag 17. august 2015, side 10-11.
Ikke å undres over at ishavsbispen Monrad Norderval i en artikkel skreiv dette: «Jeg anklager ikke ofrene, som møtte alkoholen overalt til alle tider og i ulike sammenhenger – alltid var drikken der.»
Han anklager advokater, dommere og politiembetsmenn, leger, prester, lærere, barnevernsledere for deres taushet enda de vet så mye om skadevirkningene. «Vi anklager dere politikere!» skriver han, «dere sørger ikke engang for at profitten av alkoholsalget går til nødvendig behandling av ofrene.»
«Jeg anklager ikke lenger – jeg ber! Skippere og arbeids-, ungdoms- og idrettsledere, vær ansvarlige i dette spørsmålet, så dere en dag slipper å anklage dere sjøl!»
Norderval kunne også ha nevnt landets aviser hvor de fleste ikke engang nevner at lettere tilgang på alkoholvarer fører til større forbruk og flere menneskelige tragedier, at de går ærend for profittinteresser ved gratis reklame ved for eksempel å omtale tvilsomme fordeler.
– Fra «Alkohol, landets største sosiale problem», et leserinnlegg av Oddmar Mathiassen, Silsand, Troms, i Vårt Land torsdag 24. august 2017, side 21.