///Alkoholmisbruk
Alkoholmisbruk 2017-08-25T18:26:04+00:00

Synd

Ingen blir et bedre menneske av å bruke alkohol

Alkoholmisbruk

Fyll, festing og utskeielser nevnes som synd i Galaterbrevet 5, 19-21 i Det nye testamente. Også andre steder i Bibelen advares det mot å drikke seg full. Efeserbrevet 5, 18-19 sier:

«Drikk dere ikke fulle på vin, det fører til utskeielser, bli heller fylt av Ånden og syng sammen, la salmer, hymner og åndelige sanger lyde! Syng og spill av hjertet for Herren.»

I Koranen 5,90-91 står det:

«Dere som tror, alkohol, gambling, offersteiner og spådomspiler er en gru og et Satans verk. Unngå det, så det må gå dere godt! Ved alkohol og gambling ønsker Satan bare å sette fiendskap og hat mellom dere, og holde dere borte fra tanken på Gud, og fra bønnen. Skulle dere ikke da la det være?»

Jeg har to barn på en ungdomsskole nordvest i Oslo. Gjennom nettverkene deres har jeg hørt om, hilst på, snakket med, og blitt kjent med, la oss si rundt 50 ungdommer over snart tre år. Ungdommer som går på Marienlyst, Majorstua, Ris, Nordberg og en rekke andre vestkantskoler. Det er 14- og 15-åringer som er greie og høflige, og som stort sett klarer seg på skolen og i fritiden uten at de anstrenger seg for mye. De driver med sport, har dress og sløyfe på 17. mai, og hilser pent på naboene. Og de er en del av en ungdomskultur som er råtten.
De får ikke kjøpt sprit eller øl i butikken eller på polet, men de kjenner polakker og litauere som selger smuglervarer. Hasj er helt normalisert. Det er ikke uvanlig at guttene stjeler øl og rusbrus fra butikker. […] Det er avvikerne fra denne kulturen som ikke er fulle og steine jevnlig. Det er de som alle vet er litt sære, litt kjedelige. De som sitter på rommet foran PCen og spiller på fredags- og lørdagskvelden.
Jeg må innrømme det: min interesse for denne ungdomskulturen har fått meg til å gjøre tvilsomme ting. Som å gå gjennom noen hundre Facebook-meldinger og chattetråder når mine egne ungdommer har glemt å lukke Mac-bookene sine om kvelden. Jeg har tatt skjermbilder og skrevet notater om fester, venner, oppkast og blackouts. Ikke bra, sikkert. Kjip pappa. Men hypotesen om en ungdomskultur som er syk, er blitt forsterket. […] Er det ungdommenes egen skyld? Delvis. De skjønner jo at mye av det de gjør er galt. Og jeg aner ikke hvordan det er blitt slik. […] Jeg vet ikke hva som er årsakene, men jeg vet alt for godt hva som er de nødvendige forutsetningene for den råtne undomskulturen. Det er deg. Og meg.
Vi foreldre er idioter. Vi sitter i designsofaene våre på vestkanten, smatter på den tørre Rieslingen, og lukker øynene, stikker fingrene i ørene og nekter å høre. […] Ungdommene kommuniserer 24/7 på en bråte forskjellige plattformer. De kan koordinere en hjemme alene-fest og administrere ruslogistikken sin fra senga. Vi foreldre snakker ikke sammen. Vi insisterer på at våre gullklumper ikke gjør noe galt. Vi vil jo være vellykkede.
— Fra «En råtten ungdomskultur (og dumme foreldre)», en kronikk av Torkel Brekke, professor, Universitetet i Oslo, VG lørdag 4. oktober 2014, side 36-37.
Jobben skulle ha julebord. Hun ante ikke hva det var. Og ble dypt rystet.
Professor Peggy Brønn på BI var fersk amerikaner i Norge. Og fullstendig uforberedt på hva ellers sindige kolleger fikk seg til å gjøre med x antall alkoholenheter innabords.
— Middeladrende menn som tar yngre kolleger i skrittet og annen ren seksuell trakassering ville aldri vært mulig i USA, sier hun og spør: Lar vi ting passere bare fordi alle vet at det er slikt som skjer på julebordet?
Det som er sikkert, er at julebordet er en nærmest mytologisk institusjon som umiddelbart assosieres med flatfyll, pinlige utsagn og feilplasserte kroppsdeler. Men der mytene og historiene kanskje overgår det de fleste faktisk har erfart.
Alkovett-organisasjonen Av-og-til ønsket å vite hvordan bildet faktisk ser ut i 2014 og fikk nylig laget en spørreundersøkelse. Svarene viste at «folk flest», syv av ti, skal på ett eller flere julebord. At vi i høyeste grad drikker alkohol rundt bordet — så mange som hver tiende mann drikker mer enn ni enheter (halvannen flaske vin). At et fåtall tenker over hvor mye de skal drikke på forhånd. Og kanskje mest interessnt: nesten halvparten har opplevd ubehagelige situasjoner knyttet til andres fyll på julebord. Flest dårlige opplevelser har de yngre, de mellom 18 og 40 år, hatt.
— Fra «‘Hvert år tenker jeg: Aldri mer!’», en reportasje ved Hilde Lundgaard i Aftenposten lørdag 29. november 2014, hovedseksjonen side 1 og 17-22.

I buddhismen beskrives en som ligger under for alkohol, slik — i Digha Nikaya (De lange tekstene) iii.182-85, Sigalovada Sutta (til norsk ved Kåre A. Lie):

Det som ødelegger en mann,
er å ligge til langt på dag,
reke ute om natta,
kvinner, spill og fest,
dårlige venner og gjerrighet.

De spiller terning og drikker øl
og oppsøker kvinner som andre har kjær.
Da følger de en vei som fører nedad
og ikke en som fører til vekst,
og de svinner hen som månen mot ny.

En fattig og stakkarslig drukkenbolt,
en dranker som bare pøser i seg,
han synker ned i gjeld som en stein i vannet
og står snart uten familie.

En som pleier å sove hele dagen
og synes kvelden er passe tid for å stå opp,
en som alltid er full og beruset,
duger ikke som familiefar.

Les videre