Home/Temaer/Religion og vitenskap/Fibonacci-sekvensen
Fibonacci-sekvensen 2017-02-09T18:48:22+00:00

Religion og vitenskap

Du finner design i naturen

Guds fingeravtrykk — Fibonacci-sekvensen

Flere og flere vitenskapsfolk tror i dag at det finnes en designer av universet. Og du finner design i naturen, i en blomst, i en snøkrystall, i et skjell. Det vi ser, er intelligent design, som kan forklares som Guds fingeravtrykk på naturen.

BregneKongleFibonacci-spiralenFibonacci

Dette ble først beskrevet for 800 år siden av Leonardo Fibonacci, en fremragende matematiker. Han lagde en lang liste av tall ved å addere de to tallene forut på listen. 2 og 3 blir 5, 3 og 5 blir 8, 5 og 8 blir 13, 8 og 13 blir 21, 13 og 21 blir 34, osv. Dette er Fibonacci-sekvensen. Den finnes mange steder i naturen, f.eks. hvordan greinene er arrangert på et tre, bladene på en stilk, hvordan delene av en ananasfrukt er arrangert, hvordan blomstrene på en artisjokk er arrangert, hvordan en bregne folder seg ut, hvordan en kongle er satt sammen.

Det finnes en presis matematisk struktur i universet og alt i det.

GrenerDu finner den f.eks. i planter.

På mange planter, f.eks. almetrær, vokser blader og grener halvveis rundt stammen fra hverandre. På bøketrær vokser bladene en tredjedel rundt stammen fra et annet blad. På eiketrær er bladene plassert to femtedeler rundt stammen fra hverandre. På kristtornbusken vokser bladene tre åttedeler rundt stammen fra hverandre. På lerketrær er bladene fem trettendeler fra hverandre rundt stammen.

LavtrykkSolsikkeblomstGalakse

Ta f.eks. solsikkeblomsten. Delene som danner blomsten, er i perfekte spiraler på 55, 34 og 21. Delene som danner frukten på en ananasfrukt lager de samme spiraler basert på Fibonacci-sekvensen. Det samme gjør en kongle.

Du kan se det samme mønstret i bølger, knopper på et tre, sjøstjerner, kronbladene på en blomst. Selv spiralene på galaksene over oss er dannet etter mønster basert på Fibonacci-sekvensen.

Les videre