Home/Temaer/Frihet/Kilden til frihet – 1
Kilden til frihet – 1 2017-03-15T01:05:50+00:00

Frihet

Opprør mot frihetskilden gjør deg ikke fri

Kilden til frihet – 1

Frihet!Men hva er kilden til frihet – hvor kommer friheten fra? Hvorfor er trangen til frihet så sterk at selv ikke døden avskrekker oss i vår kamp for å bli frie menn og kvinner?

Vi kan med én gang slå fast at frihet ikke er et behov som finnes i den fysiske kroppen vår – ingen vitenskapsmenn har vært i stand til å finne noe «frihetsgen» i vårt arvestoff. Det er med andre ord ikke mulig å knytte trangen til frihet til vår fysiske kropp. Det betyr at ønsket om frihet er et behov av en annen dimensjon eller et åndelig behov.

Gud er kilden til kjærlighet. Gud er kilden til sannhet. På samme måte er det for oss som tror på Guds eksistens, åpenbart at også trangen til å leve i frihet må komme fra Gud. Hvor ellers kan den komme fra? Og den er helt sikkert ikke blitt nedlagt i oss av helt tilfeldige årsaker. Det er en viktig grunn til at vi har denne frihetstrangen i oss. Det kan vi forstå når vi ser friheten i en større sammenheng.

Hvordan kan jeg oppleve troen som et frihetens rom, mens det fra en annen kant ser ut som selve motsetningen til frihet. Den Gud jeg tror på, ønsker å frigjøre oss. Sette oss fri fra jaget etter rikdom, berømmelse, makt, beundring, status, evig ungdom; alle de andre gudene som gjerne vil styre oss. For hvor frie er vi egentlig? Når forbruksforskningen går i spann med hjerneforskningen og utvikler neuro-marketing; markedsføringsgrep som forfører reptilhjernen vår til å ta beslutninger lenge før vi er oss det bevisst? Når forskning på gruppepress viser at vi svarer åpenbart feil på enkle observasjonsspørsmål, fordi vi tviler på våre egne sanser når flokken sier noe annet? Når vi vet at lykken ikke kan kjøpes for penger, og vi likevel oppfører oss som om det var sånn? Det er mange guder som roper høyere og indoktrinerer oss mer enn Gud. Og som innsnevrer friheten.
– Fra «Mange guder og herrer», en kronikk av Sunniva Gylver, prest, Vårt Land torsdag 10. november 2011, side 3.
Det finnes en frihet fra suget etter ny og større flatskjerm, frihet fra behovet for et «walk in-closet» fullt av klær som skal «skape» oss, frihet fra trangen til større hytter og nyere biler.
– Fra «En advarsel til de rike», et debattinnlegg ved Jan Christian Nielsen, gateprest for ungdom i Oslo, Aftenposten søndag 20. november 2011, kultur & meninger-seksjonen side 5.
Teksten er fra en redigert versjon av et innlegg lektor Alf Mønnesland holdt på en fredskonferanse i Familieforbundets lokaler i Oslo 11. oktober 2009.