Home/Temaer/Frihet/Frihet og ensomhet
Frihet og ensomhet 2017-05-01T10:45:08+00:00

Frihet

Frihetens pris

Frihet og ensomhet

Filosof Kaja Melsom har sett på det moderne jaget etter vellykkethet i boken Den fordømte friheten, og funnet ut at drivkraften er en jakt på frihet, men en frihet som har store omkostninger. […] Vi skal jo teoretisk sett være frie fra alle hemninger, takket være 68-ernes harde innsats med å sprenge i stykker konformitet og regler! «Det idealet så mange skammer seg over ikke å leve opp til, er nemlig kledd i en språkdrakt som gjør at det fremstår som alt annet enn en kilde til skam: – Vær deg selv. – Lytt til din indre stemme. – Lev ut drømmen. – Gå din egen vei. […],» skriver Melsom.
Det frie individet er mer ensomt enn noensinne, helt overlatt til seg selv for å finne lykken, og like skyldig idet det ikke lykkes: Og hvem er der for å holde oss i hånden og hjelpe oss å finne ut av det? En bransje som tjener grovt på vår usikkerhet. Kaja Melsoms poeng er at jo mer vi jager etter å finne lykken alene, med alt ansvaret det innebærer, jo mer glemmer vi at det er fellesskap som gir lykkefølelse. For å være fri er dypest sett å være alene.
Kaja Melsom analyserer både klokt og velformulert problemet, og finner at jakten på frihet og lykke har etterlatt oss ensomme, utmattede og skamfulle.
– Fra «Anti-selvhjelpslitteraturen som virkelig hjelper», en bokanmeldelse av Hilde Østby, Aftenposten 29. april 2017, lørdag-seksjonen side 26-27.

Les videre