Sjalusi – 2 2017-08-24T22:10:08+00:00

Familieverdier

Kjærlighetens bakside

Sjalusi – 2

Det er lov å bli sjalu når en føler sitt ekteskap er i fare. I et modent og solid ekteskap er det imidlertid ikke rom for sjalusi. I et umodent forhold, derimot, blir sjalusi en naturlig reaksjon når en føler forholdet truet. Hvis nemlig eksklusiviteten i forholdet er truet, er også kjærligheten truet.
Alle bør være obs på hvilke katastrofale følger utroskap kan få. En rasende, forsmådd kjæreste kan være direkte livsfarlig når man har å gjøre med et menneske som ikke tåler å bli avvist. Tusenvis av kriminelle handlinger blir begått på grunn av utroskap.

Sjalusi — den ulmende følelsen av hat mot den som truer ditt kjærlighetsliv — er dessverre fremmed for de færreste av oss. Men for noen tar det grønnøyde monsteret helt overhånd.
Norge er på Europatoppen når det gjelder partnerdrap. Og sjalusi er nesten alltid en dominerende faktor. Kombinasjonen med raseriet som oppstår når hun vil gå — altså ikke vil ha ham mer — kan bli fatalt. Det å bli forlatt er jo nettopp det et menneske frykter mest når sjalusien herjer. […] — En tredjedel av dem som dreper sin partner, prøver samtidig å drepe seg selv. Når kjærligheten ikke lenger finnes, opplever de at livet ikke lenger er verdt å leve, sier spesialpsykolog og leder for Alternativ til Vold i Stavanger, Per Isdal.
I 95 prosent av alle såkalte partnerdrap er det menn som dreper. Voldelig sjalusi er først og fremst et maskulint problem.
— Mye av forklaringen finnes i den kulturelle tradisjonen omkring maskuliniteten, der menn handler i stedet for å føle. Det ligger i vår historie at kvinnen er mannens eiendom, og rester av dette ligger dypt og kan påvirke menn ubevisst i ekstremt emosjonelt belastende situasjoner, påpeker Isdal.
     — Fra «Verdens farligste følelse», an reportasje ved Bodil Fuhr i Aftenposten lørdag 13. juli 2013, hovedseksjonen side 26-28.
«Noen av dem som begår slike drap, kan være psykotiske […], lide av personlighetsavvik […] mens andre igjen kan føle seg sveket av sin partner og føle sterk sjalusi,» mener rettspsykiater Kjell Noreik. […] Psykiater Berthold Grünfeldt mener at det er to hovedgrunner til drap innen familiene. Den ene er at folk mister kontakten med virkeligheten og blir sinnssyke, enten deprimerte eller schizofrene. Den andre hovedgrunnen er sjalusi.
Fra «Depresjon og sjalusi bak familietragedier», en artikkel av Arnt Folgerø, NTB, i Aftenposten, aftenutgaven, tirsdag 21. januar 2003, side 4.
Er sjalusien din intens, grunnløs og kontrollerende, risikerer du i tillegg å få en diagnose — du lider av Othellosyndromet. Tilstanden henter sitt navn fra Shakespeares Othello, denne ulykkelige generalen i den venetianske hæren som forledes av sin svikefulle og misunnelige venn Iago til å tro at hans vakre kone Desdemona er utro. Othello dreper kvinnen han elsker så høyt, bare for i samme øyeblikk å få vite at han er lurt — hun var alltid trofast. Verre kan det ikke bli. Noen blir farlige fordi sjalusien eier dem med hud og hår. Den gjør at de også vil eie andre, de tåler ikke et fnugg av uvisshet, de etterstreber full kontroll, total lydighet fra sine nærmeste. De er egentlig besatte, de har en klo som sitter fast i hjernen, men de kan virke iskalde. De kan slå, lemleste og drepe. De har ingen medlidenhet med en vettskremt og utslitt partner. Vi kaller dem psykopater. De burde vært utstyrt med irrgrønne øyne, røde tenner og varseltrekant i pannen. Men de er ikke det. Sjalusien har trent dem så godt, de vet hvordan de skal fange og holde på en kjæreste.
— Fra «Sjalusiens grønnøyde monster», en kronikk av Sissel Gran, psykolog og forfatter, Morgenbladet 22.-28. november 2013, side 32-33.
«Sjalusi er kjærlighetens bakside. Når vi involverer oss i andre mennesker, vil vi alltid få en reaksjon dersom partneren interesserer seg for andre,» mener psykolog Inge Jarl Støylen [ved Institutt for klinisk psykologi ved Universitetet i Bergen].
Hverdagssjalusien [handler om] alt fra «små stikk i brystet», til skuffelse og raseri over å ha blitt sveket. I sitt mest ekstreme utslag ender sjalusien i vold eller enda verre, drap. […] «Man kan utvikle usikkerhet overfor partneren, og få et ambivalent forhold: Samtidig som man er glad i det andre mennesket, blir man hatefull — og reagerer irrasjonelt og utagerende,» forklarer [Per] Schioldborg, [professor i psykologi ved Universitetet i Oslo]. Som psykolog har han vært med på å behandle noen av tilfellene der sjalusien blir en sykdom. «Da havner man lett i aggresjonen. Det er også vanlig at man reagerer med taushet — og isolerer partneren — eller oppfører seg veldig egosentrisk.»
Fra «Kjærlighetens bakside», en artikkel i Dagsavisen, lørdag 27. april 2002, side 25.
I alle saker der kvinner er drept så langt i år mistenkes en partner eller et familiemedlem. Snart skal et nytt utvalg se på forebygging av partnerdrap.
Tirsdag ble en mann i tjueårene siktet for drap på kjæresten sin etter at hun ble funnet død i en hytte i Hallingdal. Mannen har erkjent at han står bak drapet.
Av totalt nitten drap så langt i 2017, er sju av ofrene kvinner, ifølge en statistikk nylig publisert av NTB. I alle sakene der en kvinne er drept, er den siktede i en nær relasjon med offeret. I seks av sakene er ektemann eller kjæreste siktet, og i det siste tilfellet er siktede den dreptes sønn.
Dagbladet meldte denne uka at drap i nære relasjoner har utgjort i underkant av halvparten av alle drap i Norge de siste ti årene. Langt de fleste ofrene er kvinner.
– Fra «Tiltak tar for lang tid», en reportasje ved Hedda Lingaas Fossum om partnerdrap, Klassekampen lørdag 22. juli 2017, side 8-9.