Sex meningsfylt innen ekteskapet – 2 2017-03-02T19:19:10+00:00

Familieverdier

Sex utenfor ekteskapet ødelegger den åndelige dimensjonen ved kjærlighet

Sex blir langt mer meningsfylt innen ekteskapet – 2

I våre seksuelle relasjoner er vi på det mest sårbare, og derfor vil det som skulle være godt, veldig lett oppleves sårende og negativt. Derfor trenger vi rammer for hvordan seksualiteten skal utfoldes. I kristen etikk må slike rammer ta utgangspunkt i budet om nestekjærlighet og konkretisere kravet om alltid å respektere medmenneskets integritet og verdighet fullt ut.
NT [Det nye testamente] gjør dette på en måte som i prinsippet er svært enkel og entydig: Den seksuelle forening forutsetter et offentlig løfte om livslangt fellesskap. Før to mennesker ligger med hverandre, skal de på en offentlig og forpliktende måte ha lovet å ta ansvar for hverandre, og for de barn som følger av samlivet, livet ut. Der dette løftet er avlagt og tatt på alvor av begge parter, har en det best mulige utgangspunkt for et godt samliv, og det best mulige vern mot at samlivet skal bli sårende og skuffende. Der dette løftet ikke foreligger, krenker det seksuelle samliv medmenneskets integritet og verdighet. Dette er det grunnleggende prinsippet; alt annet følger av det.
 Fra «Samliv og nestekjærlighet», en kronikk av Knut Alfsvåg, professor i systematisk teologi ved Misjonshøgskolen, og Morten Dahle Andersen, teolog og markedskonsulent ved Høgskolen i Staffeldtsgate, Vårt Land mandag 28. november 2011, side 22-23. Alfsvåg har vært leder og Andersen sekretær for et samlivsetisk utvalg, nedsatt av åtte lutherske kirkesamfunn og organisasjoner.

Vårt første seksuelle forhold burde være en hellig opplevelse, en innvielse i den dypeste gave Gud har gitt oss. Det første forholdet skulle forsegle vår kjærlighet til vår evige ektefelle og være et felles minne for et pars kjærlighet. Par som ikke får den dyrebare opplevelsen det er å møtes som jomfruer, går glipp av en viktig dimensjon av kjærlighet.

Min himmelske pappa skapte faktisk sex. Hans første befaling til menneskene var: «Vær fruktbare og bli mange.» (1. Mos 1:28). Gud digger sex. Gud sier JA! Til sex. Dette sier jeg ikke for å være klein, men det er tross alt en livgivende kjærlighetsgave til oss mennesker; en sterk kommunikasjon av kjærlighet, glede, omsorg, nærhet og verdi, som gir både spenning og nytelse i forholdet.
Personlig ønsker jeg derfor å vente med sex til jeg er gift. Ikke fordi jeg må, men fordi Gud sier at vi skal vente. Han sier ikke det for å være kjip, men fordi han er vår perfekte pappa! Han elsker oss. Derfor vet han også hva som er best for oss.
Jeg er utrolig heldig og takknemlig som har fått en kjæreste med de samme verdiene som meg. Vi har valgt å vente med sex før ekteskapet. Kleint? Muligens. Men jeg ønsker å være et forbilde for andre som er i samme situasjon. Det er nemlig ikke lett, men en ting skal være sikkert: Det er vakkert og verdt å vente.
Ikke tenk på hva internett, venner eller helsesøster forteller deg. Tenk på hva som er best for deg, og den du en dag skal gifte deg med.
Fra «19 år og jomfru», et leserinnlegg av Ingrid Vatnar Olsen (19) på Si ;D-siden i Aftenposten søndag 14. september 2014, seksjon 2, side 16.

Sann kjærlighet produserer et ønske om å få barn. Når et par setter barn til verden, opplever de noe av det samme som Gud gjorde da han skapte de første mennesker. Ved å skape et barn sammen og oppdra det i foreldrekjærlighet opplever et par en utrolig dyp glede. Foreldrekjærlighet styrker den ekteskapelige kjærligheten.

Det er selvsagt i det seksuelle forholdet nytt liv blir unnfanget. Derfor er det utrolig viktig å være bevisst på den åndelige dimensjonen ved ekteskapelig sex. I hvilken ånd et barn blir unnfanget, har utrolig mye å si for barnets utvikling.

Les videre