Sann ekteskapelig kjærlighet er eksklusiv – 2 2017-03-02T22:22:32+00:00

Familieverdier

Enhet forutsetter trofasthet

Sann ekteskapelig kjærlighet er eksklusiv – 2

Ved å forenes med min mann/kone, blir han/hun en del av meg, og jeg blir et helt menneske. Hvis jeg har seksuelle forhold med mange forskjellige partnere, kan jeg ikke forene min personlighet. Hvis jeg skaper bånd med mange forskjellige partnere, deler dette opp min personlighet. Mange forskjellige seksualpartnere hindrer meg i å forme en indre enhet.

Og den tilbakeskuende sjalusien som du beskriver, er en spesiell variant som kan opptre uavhengig av mer tradisjonell sjalusi. For når du er sjalu på din kjærestes tidligere partnere, er du ikke nødvendigvis engstelig for at noen av dem skal ta din plass. Men kanskje sliter du med å forsone deg med at kjæresten din har elsket noen før deg — kan hende like mye eller til og med mer enn han elsker deg? Fordi det truer opplevelsen av eksklusivitet; at dere er hverandres utkårede? Det griper på et vis inn i selve kjærlighetens mysterium eller magi — denne forstillingen om Den eneste rette, at man nærmest er skjebnebestemt for hverandre. Kjærlighet til tidligere partnere passer lisom ikke inn i en slik forestilling. […] Kanskje lurer du på hva som er din plass i rekken av kvinner i hans liv. Om du virkelig er så spesiell for ham, om du virkelig er bedre enn de andre, om om dere virkelig har en sterkere kjærlighet.
— Fra «Tilbakeskuende sjalusi» en artikkel der Frode Thuen, samlivsekspert og professor i psykologi ved Høgskolen i Bergen, svarer på spørsmål fra en leser, A-magasinet 6. november 2015, side 57-58, tillegg til Aftenposten på fredager.

La oss slå fast at sann kjærlighet er eksklusiv. Så lenge min kjærlighet er umoden, kan den ikke være eksklusiv. Jeg vil være tiltrukket av menn/kvinner, og bare ved å motstå fristelsen kan jeg forbli trofast.

Men når jeg virkelig elsker min mann/kone, vil jeg ikke se meg rundt etter andre, fordi min kjærlighet for min ektefelle vil skape et så sterkt bånd at jeg vil være det bevisst hele tiden. Alt som truer min kjærlighet til min ektefelle, vil automatisk stoppes av min samvittighet.

Eksklusivitet er et indre aspekt ved ekteskapelig kjærlighet. Derfor sier Jesus: «Den som ser på en kvinne med begjær etter henne, har allerede begått ekteskapsbrudd med henne i sitt hjerte» (Matt 5, 28).

I dag ser jeg nakne kvinner på TV og reklameplakater i byen. Det krever en sterk kjærlighet til sin ektefelle for å motstå alle fristelsene og ikke være utro i sinn og tanker.

— Begjæret sånn det framstilles i populærkulturen, er helt udifferensiert og lover en total tilfredsstillelse av alle lyster. Samtidig ligger drømmen om «den eneste andre» fortsatt i oss. Det å utvikle seg og bli til via et annet menneske, er noe de fleste av oss ønsker. Og like mye som begjæret er udifferensiert, er kjærligheten eksklusiv.
Fra «Konsumet når klimaks», en artikkel av Sandra Lillebø om «Pornutopia», en bok skrevet av Knut Kolnar, filosof, Klassekampen lørdag 24. september 2011, side 40-41.