Naturalismens løgn: «All sex er naturlig» – 2 2017-01-31T17:47:18+00:00

Familieverdier

Ren kjærlighet

Seksualitetens mentale dimensjon

Naturalismens løgn: «All sex er naturlig» – 2

Menneskets seksualitet omfatter en enorm, retningsbestemmende mental dimensjon. Psykoanalytikere og biologer har i dag gitt opp å beskrive menneskets seksualitet som et dyrisk instinkt og foretrekker heller å kalle den en drift, dvs. en kraft som hver av oss gir den funksjon som betydningen vi tillegger den, tilsier. Betydningen vi gir den, avhenger av de eksempler vi har for vår seksualitet, eller de idealer vi har arvet.

– Samtiden har et sterkt fokus på at man er født med seksuelle behov, og at det derfor er naturlig og selvsagt å få dekket disse behovene. En holdning som sier at «jeg er jo født sånn, da kan det ikke være galt å bli tilfredsstilt slik det passer meg», er egentlig uttrykk for naturalisme, sier Serigstad Dahle.
Hun mener at dette sekulære livssynsperspektivet ligger under overflaten i mye av aktuell debatt så vel som i populærkulturen.
– Nært knyttet til dette er relativismen. Vi møter stadig budskap som sier at hvis det føles godt, er det riktig. Ingenting er galt, bare «ikke rett for meg akkurat nå», forteller hun.
Serigstad Dahle peker blant annet på at mange såpeserier og realityserier fremstiller fri seksuell utfoldelse som både alminnelig og nødvendig for ungdom.
Realityserien Paradise Hotel gir for eksempel et veldig klart inntrykk av at det er naturlig å leve aktivt seksuelt. Ja, ikke bare naturlig, men helt nødvendig for å ha et godt liv. Den berusende følelsen og egen nytelse står i fokus, uten referanse til ekteskap og forpliktende valg.
Samme hovedinntrykk skapes i mye av populærkulturen ellers […].
– Fra «Berusende følelser, sex og egoisme», en artikkel av Bård Kristian Bøe, der Margunn Serigstad Dahle, høgskolelektor på NLA Mediehøgskolen Gimlekollen, intervjues, avisen Dagen tirsdag 13. august 2013, side 6-7.
Jeg har aldri sett Paradise Hotel. Men jeg syns deltakernes naive argument er interessant: «Sex er helt naturlig, noe alle gjør, og derfor kan vi like godt ha det på TV.»
Utsagnet er typisk for vår kultur. […] Hotellgjestene reflekterer […] vår egen tid. Sex er noe som presser seg frem, men det finnes ikke lenger andre normer enn at det bør føles bra for deg selv, i alle fall hvis man følger statens opplæring.
Et sveip på ung.no, infosiden til Barne, -ungdoms og familiedirektoratet, gjorde meg kvalm. Her er alt greit. Sex skal utforskes med en venn, venninne eller en annen man er trygg på. Eneste råd til den stakkars usikre tenåringen er å tenke litt på forhånd.
For noe møll! De fleste voksne vet vel at naturen er tvetydig? Den gir ingen annen retning enn hormonenes. […] Det jeg […] har på hjertet er at vi må gjenoppdage at mennesket har et høyere mål enn å leve ut sin egen natur og realisere seg selv. Vi er kalt til å overskride naturen.
Fra «Naturlig sex», en artikkel av Eivor Oftestad, kirkehistoriker, Det teologiske fakultet, Universitetet i Oslo, Vårt Land tirsdag 2. april 2013, side 3.

Kjønnsdriften er uhyre sterk og må for all del ikke undervurderes. Vi er nødt til å forstå hvilke store problemer den eventuelt kan gi oss. Hvis kjønnsdriften ikke blir kanalisert i riktig retning, kan vi risikere at den fører til atferdsmønstre preget av regresjon (tilbakevending til tidligere stadier) og tvangstanker. Det er opp til hver og én å lære seg å mestre sin seksualitet, slik at den kan bli en kreativ dimensjon av ens personlighet. Det er opp til foreldrene og samfunnet å hjelpe de unge med å lykkes med sin læretid på dette området.

Få tør i dag å si noe særlig om seksualitetens grenser. Landsforeningen for lesbisk og homofil frigjøring vil «støtte alle seksuelle uttrykk som er basert på likeverd og samtykke».  Andre hevder at all frivillig sex mellom voksne mennesker er likeverdig. Konsekvensene av en slik holdning er dramatiske. Mener mennesker på ramme alvor at sex mellom en gift mann og hans sekretær er like høyverdig som sex mellom den gifte mannen og kona hans? Vil vi ha et samfunn som ikke ser forskjell på sex i et fast forhold og sex etter en fuktig kveld på byen?
Heldigvis har mange mennesker en sterk moralsk bevissthet. De fleste ønsker neppe å hylle relativismen ukritisk. Mest kommer dette til syne når vi snakker med barna våre. Det er antagelig få foreldre som sier: «Hvis du tror du blir mest lykkelig som luksusprostituert, er det helt greit.»  Eller: «Hvis du synes det er for kjedelig å være seksuell trofast, er det helt greit at du lever et utagerende singelliv.»  Eller: «Det er helt greit at du nakenfotograferes, jenta mi, selv om det ikke er riktig for meg.»
Hundretusenvis av nordmenn har et verdigrunnlag som bygger på kristen tro. De tror på en Gud som har skapt sex som noe godt. Samtidig vet de at alt godt kan misbrukes. Derfor trenger mennesker rammer rundt det seksuelle samliv. Samfunnet blir skadelidende hvis vi oppfører oss som dyr og lar oss styre av lyster og instinkter.
Fra «Frykten for samlivsidealene», en kronikk av Espen Ottosen, teolog og informasjonsleder i Norsk Luthersk Misjonssamband, Aftenposten, morgenutgaven, kulturdelen, side 4, torsdag 9. november 2006.

Se også En blanding av naturalisme og humanisme og Naturalismens og humanismens barn.

Se video av foredraget «Sann kjærlighet»