Myten om seksuell erfaring – 2 2017-02-02T00:43:47+00:00

Familieverdier

Ren kjærlighet

Flere partnere reduserer sexkvaliteten

Myten om seksuell erfaring – 2

I virkeligheten er menn eller kvinner som forfører andre, vanligvis mennesker som føler seg ute av stand til å elske sine medmennesker. De forsøker å kompensere for et tomt følelsesliv ved å søke tilfredsstillelse i å dominere andre, eller til og med såre dem. Å ha mange seksualpartnere fører dessuten til at våre følelser blir mindre intense. Vi husker våre følelser fra seksuelle opplevelser meget godt. Minnene fra slike opplevelser med en annen seksualpartner står derfor ofte i veien for ens nåværende eller fremtidige opplevelser. Noen ganger blir til og med et ektepars mest intime stunder forstyrret av den ene eller begge ektefellenes klare og tydelige minner og følelser fra en tidligere affære. Når noe slikt skjer, blir intimiteten i et forhold ødelagt. Jo flere seksualpartnere man derfor har hatt, desto mer er hjertet fullt av minner som hindrer en i å investere seg fullt ut i et ekte kjærlighetsforhold, som man bare ønsker å nyte sammen med sin partner.

Jeg er så heldig at jeg for et års tid siden traff den store kjærligheten. […] Det er ikke tvil i min sjel om at jeg har funnet mannen i mitt liv, og at det er ham jeg vil dele livet mitt med.
Derfor fremstår kanskje problemstillingen som rar: Jeg tenker fortsatt på en eks. En ekskjæreste fra mange år tilbake dukker stadig opp i hodet mitt. Jeg er helt sikker på at jeg ikke ville byttet ut min nåværende mann med ham […] Likevel – han er stadig der.
– Fra «Glemmer ikke eksen», et brev til «Leve sammen»-spalten, der Frode Thuen, professor i psykologi, svarer på spørsmål fra leserne, A-magasinet nr 46, side 66-67, vedlegg til Aftenposten fredag 18. november 2011.
«Mange ektefolk kommer inn i en ond sirkel på grunn av tidligere seksuelle forhold. Spesielt kvinner opplever at partnerens tidligere forhold skaper problemer som f.eks. usikkerhet på om de selv strekker til i køyen.»
– Eilif og Marit Haaland, ledere for Ungdom i Oppdrags familiearbeid i Hordaland og Sogn og Fjordane, fra en artikkel i Vårt Land, 20. februar 1999, side 16.

Det beste er og forblir å avstå fra sex før ekteskapet. For et gift par blir da et seksuelt forhold som en fredelig hage paret får ha for seg selv, og som ingen andre har skitnet til. En slik situasjon hjelper paret til å oppnå den største intimitet med hverandre. På det indre plan, i ens hjerte, gir det seg enorme utslag å ha styrt kroppen unna sex med andre enn sin ektefelle. Mangel på seksuell erfaring før ekteskapet er langt fra noe handikapp, men tillater tvert imot ekteparet å være sammen om å oppdage denne frydens hage. Den amerikanske psykologen Coleen Mast (skapte Sex Respect: The Option of  True Sexual Freedom, et opplysningsprogram om sex, basert på å avstå fra sex før ekteskapet) skriver:

 «Erfaringene ektefeller har sammen, og minnene om disse gir mann og kone et sterkere ønske om å lære hverandre bedre å kjenne og gjøre deres engasjement i hverandre rikere og mer stimulerende» (Fra «Sex and the Sanctity of Love – Beyond Biology», en artikkel i The World and I [ et amerikansk nyhetsmagasin utgitt av The Washington Times Foundation], september 1989, side 543-553 ).

Ungdom som allerede har opplevd før-ekteskapelige seksuelle forhold, har imidlertid muligheten til å forandre livsstil og gjøre et nytt forsøk på å holde seg «jomfruelig» («secondary virginity» på engelsk), som forberedelse til ekteskapet.

Les videre

Se video av foredraget «Sann kjærlighet»