Home/Temaer/Familieverdier/Ungdom og sex/Myten om seksuell erfaring – 1
Myten om seksuell erfaring – 1 2017-02-02T00:15:33+00:00

Familieverdier

Ren kjærlighet

Flere partnere reduserer sexkvaliteten

Myten om seksuell erfaring – 1

Ut fra rent materialistiske begreper tror mange at den beste måten å lære seg å elske på er gjennom kjærlighetsforhold med rikelig med sex. Ifølge denne logikken lærer vi å bli bedre i sex desto mer seksuell erfaring vi får, og desto flere forskjellige partnere vi har. Dette er hovedtenkningen bak utallige publikasjoner beregnet på ungdom, som f.eks. det franske ukebladet «20 ans».

Her i Norge finner vi en hel rekke ungdomsblader som Vi og gutta, in-side, Topp, Babe og [mag] som alle fokuserer på livsstil for tenåringer. Disse bladene bruker hele tiden mye plass til sextemaer. Guttebladet Babe inneholder lite annet enn nakne jenter. Sjefsredaktøren begrunner dette med at han ønsker å tjene penger på bladene og må derfor «ha en kommersiell innpakning».
Vårt Land, 15. desember 1997, side 8-9.
Barneombud Trond Waage mener de moderne jentebladene er spekulative. «Det virker som om novellene i disse bladene er skrevet av middelaldrende menn som forsøker å tvinge sine skitne fantasier over på 12-15 år gamle jenter. […] Mange foreldre får bakoversveis når de oppdager innholdet i bladene,» sier Waage. […] Ifølge Waage fører seksualiseringen i samfunnet til flere og råere overgrep mot barn og unge.
Fra en artikkel i VG under overskriften «Rå sex for småjenter», 18. februar 2000, side 14-15.
Mer og mer målløse kom jeg og mine venninner, mødre som meg, til å kikke i et blad min 14-årige datter hadde som lesestoff.  Ungdomsbladet «Spirit» kan tas med gratis fra en del butikker.  Min datter hadde fått det på en tur i byen, og det skulle vise seg at en 10-åring i gjengen også hadde tatt det med seg fra en butikk. [….] Det vi reagerer på ved nærmere gjennomsyn er det overdrevne fokuset på sex, i reklame og tekst.  Det er pornografiske undertoner og mye nakne jentekropper i utfordrende posisjoner. [….]  Her er sakset bilder med sterkt erotiske scener som gruppesex, lesbiske jenter, fra filmer med aldersgrense 18 år, i et blad som altså deles ut gratis til mye yngre barn.
Fra «Spekulativt ungdomsblad», et leserinnlegg av tre mødre, Kristin Haraldstad, Anne Sem Kvernevik og Helen Tolås Coward, i Aftenposten, aftenutgaven, tirsdag 1. juli 2003, side 26.