Sann og falsk kjærlighet – 3 2017-02-24T23:14:14+00:00

Familieverdier

Kjærlighet og ekteskap – virkelighet og ideal

Fokus gi og fokus ta

Forskjellen på sann og falsk kjærlighet – 3

Franske kvinner opplever mer seksuell sjikane både på jobben og i hverdagslivet enn kvinner i noe annet land, ifølge den internasjonale arbeidsorganisasjonen ILO. Men noe er skjedd etter Strauss-Kahn-saken. Kvinner begynner å si fra.
En av dem, som kaller seg Francoise, avslørte nylig selveste «kongen av metroen», også kalt «diktatoren». Hun skrev brev til sjefen for metro- og busselskapet RATP, Pierre Mongin, om en 44 år gammel fagforeningsleder. Han er nå anmeldt for seksuell og moralsk trakassering, men også nepotisme, moralsk og fysisk vold og sex i foreningslokalene.
– Jeg ble presset. Enten måtte jeg gå med på sex, eller så ble jeg overført til en helt annen arbeidsplass, sier Francoise til avisen le Parisien.
– Jeg kjenner minst 20 andre kvinner som har delt seng med ham, broren hans eller en annen sjef. For å bli forfremmet eller unngå en drittjobb, forteller hun. Mange ble direkte truet med oppsigelse av «hans majestet». […] Problemet gjelder ikke bare på arbeidsplassen. Franske menns flørtende tone eller holdning kan være behagelig, men fort gå over grensen. Slengbemerkningene er helt annerledes etter en kvinne enn etter en mann. Hvis mannen er kjent som forfører er det flatterende, mens en kvinne som har hatt mange menn er «overkjørt av toget».
–«Sier fra om sex-sjikane», en artikkel av Vibeke Knoop Rachline, Aftenposten, morgenutgaven, fredag 7. oktober 2011, del 1, side 26.

I enkelte kulturer finner vi groteske eksempler på hvordan kvinner går glipp av sin fremtid fordi de blir grovt utnyttet seksuelt.

Vi møttes i slummen i utkanten av Kairo. Heba var stillferdig, hennes øyne triste og tomme. Håret var tildekket, slik seg hør og bør i tradisjonelle familier. Likevel solgte faren henne til prostitusjon.
Skamfullt forteller hun om hva som skjedde etter at en rik mann fra Saudi-Arabia betalte faren litt over 1.000 dollar for å gifte seg med henne. – Jeg ga ham bare kroppen min, det var som om jeg ikke selv var til stede, minnes Heba.
I Egypt kalles dette «sommerekteskap», ettersom de bare varer en måned eller to. Etter mannens endte sommerferie i landet blir kvinnene så dumpet tilbake der de kom fra, skilt — og ikke lenger jomfruer.
Det var da Heba mistet sin framtid. Ingen vil lenger ha henne. Å få seg en egen familie vil være bortimot umulig. Hver eneste sommer blir titusener av kvinner solgt og ødelagt på denne måten. […] I sine hjem lider millioner av kvinner i en patriarkalsk og dessverre ofte voldelig familiestruktur, og på statsplanet er diskriminering gjerne institusjonalisert. I de mest ekstreme statene, som Iran og Saudi Arabia, dreier det seg om et kjønnsapartheid. […] Kvinners prekære stilling i Midtøsten fikk i 2004 en gruppe arabiske intellektuelle til å legge fram en rapport – i FNs regi – som i harde ordelag kritiserte forholdene.
I rapporten ble det understreket at en ikke kan forvente frihet og demokrati hvis kvinner lider under omfattende undertrykking. Og at en ikke kan forvente at Midtøsten virkeliggjør sitt potensial når halvparten av befolkningen blir forskjellsbehandlet.
– Fra «Kan hjelpe arabiske kvinner», en artikkel av Roger Hercz, korrespondent i Midtøsten, Dagsavisen mandag 10. oktober 2011, side 18.
Her er en historie fra norsk universitetskultur:
En av dem jeg har kommet nærmest, ble utsatt for en festvoldtekt i fadderuken. Og dette gjør meg vondt. La oss ikke starte studietiden med å ødelegge fremtiden til andre.
Ettervirkningen av en voldtekt er forskjellig fra person til person, men ofte fører det til selvskading, spiseforstyrrelser, angst og depresjon. Konsentrasjonsevnen til en medstudent kan forsvinne helt. Kun fordi du tok et dårlig valg i fadderuken. […] Om du voldtar en person, kan det gjøre at personen aldri stoler på noen igjen. Usikkerheten og angsten kan spise opp en person innenifra.
Vær en kjernekar i fadderuken. Vær en kjernekar hele året. Ikke vær den personen som skjenker en uskyldig medstudent. Ikke vær vitne til at noen putter noe i drinken til en annen. Ikke gjør noe om du er usikker på om den andre personen vil.
– Fra «Ikke start studietiden med å ødelegge noen andre», et innlegg av Ane Vangen (21), på Si;D-siden i Aftenposten tirsdag 16. august 2016, del 2, side 20.