Lidenskapsmyten – 1 2017-02-27T21:04:31+00:00

Familieverdier

Kjærlighet og ekteskap – virkelighet og ideal

Kjærlighet og ekteskap — intensitet og varighet

Den romantiske myten om en lidenskapelig forelskelse – 1

Sterkt påvirket av Hollywood-kulturen, den romantiske kjærlighetsdiktnings arvtaker, er kjærlighet blitt det samme som lidenskapelig forelskelse. I vår moderne tid er kjærlighet blitt noe som utelukkende har med følelser å gjøre. Å elske noen er blitt det samme som å føle seg forelsket i vedkommende. Å bli forelsket blir beskrevet som noe som kommer fallende ovenfra, helt uventet, uten at man kan gjøre noe med det, for så å bli borte på en likeså mystisk måte som det kom (unntatt på film, der det er filmen som slutter).

«Kjærligheten er også noe annet enn forelskelse. Forelskelsen stopper individets egen og den andres vekst, fordi man i forelskelsesrus tror at man har nådd målet.  Slik er det ikke i kjærligheten; den stopper ikke den andres utvikling. Den lar den andre vokse; den støtter og verdsetter sin egen og den andres vekst. Den tar ikke den andre for gitt, men har en innstilling som bygger på at man skal pleie relasjonen til den man elsker.»
Fra «Størst er kjærligheten», en artikkel av Loveleen Rihel Brenna i Vårt Land, onsdag 29. januar 2003, side 15.
I vår kultur forveksler mange kjærlighet med forelskelse. Forelskelsen metter ikke, men blender og overvelder, den brenner. Det er forelskelsen som lager konkurransene, kjærligheten gjør ikke det. Kjærligheten selv er alltid en gave både til den som elsker og den som blir elsket. Det er bare når begge tar imot den og kan gi seg uselvisk hen til det personlige møtet mellom jeg og du, uten frykt, nakent og ærlig, at kjærligheten blir virkelig.
Når kjærligheten metter de som sulter, får kjærligheten en mening.
— Fra en kronikk av Nina Karin Monsen, filosof, avisen Dagen lørdag 16. juni 2012, side 31.
Ja, en risikerer at følelser tar slutt, i hvert fall forelskelsen. Når forelskelsen tar slutt i ekteskapet, er det meningen at andre gode følelser skal stå klar og ta over: Gleden over felles hjem, eventuelle barn, opplevelser, vennskap, gleden av å ha følt hverandres omsorg, beundring og respekt. Gleden over et aktivt og frodig seksualliv, gleden over å være et annet menneske så nær. Dette er elementer av kjærlighet og er av et annet kaliber enn følelsen av forelskelse.
    — Fra «Forelskelsens bakrus», en kronikk av Torbjørn Nordvoll, lektor, Vårt Land fredag 28. august 2009, side 30.