Home/Temaer/Familieverdier/En kunst vi vet altfor lite om/Lidenskap eller trofasthet? – 1
Lidenskap eller trofasthet? – 1 2017-02-27T20:12:32+00:00

Familieverdier

Kjærlighet og ekteskap – virkelighet og ideal

Kjærlighet og ekteskap — intensitet og varighet

Lidenskap eller trofasthet? – 1

Våre kjærlighetskriser stammer ofte fra vanskene vi har med å forsone kjærlighetens intensitet og varighet. Etter å ha mistet sine tenårs idealisme, gir mange opp drømmen om en dyp kjærlighet som vil vare hele livet. Enten slår de seg til ro med et lunkent forhold eller de påfører seg selv varig mén gjennom en rekke ødelagte ekteskap. En lidenskapelig kjærlighet som når ufattelige høyder, kan synes uimotståelig, men er utrolig foranderlig. Trofasthet innen ekteskapet derimot bringer oss ned på jorden igjen og kan synes å være full av kjedsomhet og kompromisser.

Scott Peck

«… så er myten om romantisk kjærlighet en forferdelig løgn. […] Men som psykiater «gråter» jeg nesten daglig over den skremmende forvirring og lidelse som myten gir næring til. Det er millioner av mennesker som ødsler med enorme mengder energi i desperate og nytteløse forsøk på å få sitt livs realiteter til å stemme med mytens uvirkelighet.»
M. Scott Peck ( Fra På spor av ditt skjulte jeg; En ny psykologi om kjærlighet, tradisjonelle verdier og åndelig vekst, Grøndahl og Dreyers Forlag AS 1993, oversatt til norsk av Svein Borgen. Originalens tittel: The Road Less Travelled, A New Psychology of Love, Traditional Values and Spiritual Growth, utgitt av Simon & Schuster, New York 1978).
«Myten om den store kjærlighet og den totale tenning herjer med kvinner og menn. Godt voksne mennesker i ansvarlige jobber mister hodet og kaster seg i armene på nye partnere uansett hvor mange barn de har, uansett hvor lang historie de har sammen og uansett hva slags livsfase de befinner seg i»
Fra «Utroskapens skyhøye pris», en artikkel ved Per Arne Dahl, prest, forfatter og tidligere leder for Modum Bads samlivssenter, Aftenposten, søndag 20. oktober 1996, side 26.

På grunn av dette dilemmaet har alltid to syn på kjærligheten og mann-kvinne-forholdet eksistert side om side og til tider vært i konflikt med hverandre. Det ene legger vekt på følelser, forelskelse og lidenskap, det andre på ekteskap, stabilitet og trofasthet.

Les videre