////Forelskelse og tiltrekning – 1
Forelskelse og tiltrekning – 1 2017-02-27T18:08:42+00:00

Familieverdier

Kjærlighet og ekteskap – virkelighet og ideal

Lett å falle for en tiltrekkende person

Forelskelse og tiltrekning til det motsatte kjønn – 1

Den kan forsvinne like fort som den kom. For forsvinne — det gjør den. Men hva er det, og hva gjør du med forholdet når forelskelsen går over?
De fleste av oss har vel kjent på den kriblende følelsen i magen som plutselig dukker opp i det en bestemt person kommer inn i rommet. Håndflatene blir svette og ansiktet blir varmere og varmere. Etter det som føles som en litt for lang stillhet, lirer du av deg noe som du snart synes kan klassifiseres som det teiteste du noensinne har sagt.
Det er helt forferdelig å være forelsket. Samtidig er det helt fantastisk.
Men det varer altså ikke evig.
— Det kan vare i tre måneder til kanskje halvannet år. Det som er helt sikkert, er at forelskelsen går over i noe annet — Forelskelse varer ikke evig, sier Solveig Vennesland, samlivsterapeut.
Det er altså først etter forelskelsen har lagt seg, at man virkelig vet om forholdet er «liv laga».
Fra «Forelskelsen over etter ett år», en reportasje ved Monica Bring Estensen, VG lørdag 12. juli 2014, side 18-19.
Forelskelsen er en vei inn til kjærlighet og samliv […] Men forelskelse er ikke kjærlighet, like lite som seksuell tiltrekning er det. Men det er det en del unge mennesker som tror. Enten fordi de ikke har erfart at forelskelse er følelser som går over, eller at de ennå ikke har opplevd hva kjærlighet egentlig er — til forskjell fra forelskelse.
    — Fra «Forelskelsens bakrus», en kronikk av Torbjørn Nordvoll, lektor, Vårt Land fredag 28. august 2009, side 30.
Her er noen vendepunkter og utfordringer samlivsterapeut Solveig Vennesland mener man bør være spesielt oppmerksomme på.
POST-FORELSKELSE:
Være eller ikke være?
— Når partene er over den verste «hyper-perioden», daler adrenalinet. Man har lært hverandre å kjenne og hverdagen har mer eller mindre kommet. Da ser man plutselig konturene av hele mennesket, både gode og dårlige egenskaper: «Hæ, nå ser jeg noe jeg ikke har sett før.» «Jøss, er hun så klengete og gjerrig.» «Er han så likeglad?»
Her kommer det kritiske punktet og du må bestemme deg for om du fortsatt ønsker å være kjæreste med dette mennesket, og om du vil gå inn i et fastere forhold.
Fra «Vendepunkter og utfordringer du må være obs på», en artikkel av Monica Bring Estensen i VG lørdag 12. juli 2014, side 18-19.