Familien og myndighetene – 3 2017-02-27T19:14:55+00:00

Familieverdier

Kjærlighet og ekteskap – virkelighet og ideal

Myndighetenes holdning i familiespørsmål

Familien og myndighetene – 3

Et ektepar med samlivsproblemer må vente opp mot tre måneder for en samtale. Velger de å skille seg rykker de frem i køen.
Hvert år går omlag 10.000 ekteskap i stykker. Like mange barn opplever årlig at foreldrene ikke klarer å bo sammen. Men å få hjelp til å redde ekteskapet er ikke enkelt, i alle fall innenfor rimelig tid.
Når Dagen ringer Kirkens familierådgivning Biskopshavn i Bergen, blir vi stående nesten 10 minutter i telefonkø. Å få en samtale med terapeut kan ta opp mot tre måneder, uansettt hvor kritisk man måtte oppleve tilstanden i ekteskapet.
— I løpet av ventetiden opplever mange at de mister motivasjonen, og det ender med at de går fra hverandre mens de står i kø, sier Hilde Kåstad, daglig leder i Kirkens familierådgivning i Bergen.
Fra «Lange ventelister fører til ekstra skilsmisser», en reportasje ved Bjørn Olav Hammerstad i avisen Dagen onsdag 24. april 2013, side 1 og 4-5.
I høst [2013] ble det klart at den rødgrønne regjeringen ville fjerne 4 millioner i støtte til samlivskurs i sitt statsbudsjett. Da regjeringen Solberg noen uker senere presenterte sitt reviderte statsbudsjett var pengene inne igjen, og familievernkontorene jublet.
— Fra «Horne kutter i statlige samlivskurs», en reportasje ved Sigbjørn Kiserud i Vårt Land lørdag 8. februar 2014, side 1 og 6-7.

I desember 2013 sendte den nye regjeringen ut et skriv, der den presenterte en omlegging av støtten til samlivskurs. De statlige familievernkontorene vil ikke lenger kunne søke om penger til slike kurs ettersom de allerede får driftsstøtte. Den nye politikken går ut på å satse mindre på stat. De blåblå har større tro på frivillige organisasjoner og at man får mer igjen for pengene der. Regjeringen deler ut 4 millioner til et slikt formål.

Les videre