Familien og den rådende kultur – 2 2017-02-27T19:37:43+00:00

Familieverdier

Kjærlighet og ekteskap – virkelighet og ideal

Kjærlighet og ekteskap — mangel på gode eksempler

De kulturelle omgivelsers negative innstilling til familien – 2

Det stadig voksende antall familier som går i oppløsning, i tillegg til at mange forkaster familien som institusjon, er begge tegn på at menneskeheten nå er i ferd med å søke etter en mer ekte opplevelse av kjærlighet. Vi må likevel innse at det ikke er ved å ødelegge den institusjon familien representerer, at vi kan finne sann kjærlighet, men tvert imot ved å utvikle våre familier og realisere den høyere hensikt med familien. Ekteskapet er den nødvendige ramme for å utvikle sann kjærlighet. Sann kjærlighet er den sterkeste av kreftene i mennesket og er derfor det eneste virkelig ubrytelige bånd mellom mann og kone.

   Jeg har et godt forhold til noen av vennene hans [til samboeren] […] Så er det andre jeg sliter med å omgås, og de bringer igjen med seg ulike omgangskretser. Her er vi ofte blitt invitert på fester. Bak fasaden i disse miljøene er det høyt alkoholmisbruk og mye utroskap og intriger. Menn i miljøet (også en av hans venner) legger an på meg, og kvinner legger an på min samboer. Selv opptrer jeg avvisende i slike situasjoner, noe som ved en anledning førte til at denne mannen klarte å spille min samboer og meg ut mot hverandre. Min samboer er ikke like avvisende til kvinner som legger an på ham […] Samtidig kan disse kvinnene opptre lite hyggelig overfor meg. For eksempel kan de si at de ikke har noen tro på at forholdet vårt vil vare. […] Jeg synes det er ubehagelig å omgås disse menneskene, og jeg ønsker egentlig ikke å ha noe med dem å gjøre. […] Nå nærmer det seg snart en hyttetur som jeg gruer meg til.
Fra «Takler ikke vennene hans», en artikkel i «Leve sammen»-spalten i A-magasinet, der Frode Thuen, professor i psykologi ved Høgskolen i Bergen, svarer på henvendelser fra leserne, Aftenposten, morgenutgaven, fredag 26. november 2010, side 60-61.
Du og din bedre (eller verre) halvdel går inn på en fest. Dere kommer sent. Dere har glemt tiden med vilje. Festen er overbefolket av par i alle varianter. […] Intens er nå i et forhold med Intens.
I kroken står Intens². Det går ikke et sekund uten at de tar på hverandre. I løpet av få sekunder begynner de å småkysse. Om få minutter bør noen be dem finne et rom. Før en time er over, har de funnet et rom.
Flørt er nå i et hemmelig forhold med Flørt.
Midt på gulvet danser Flørt². Ingen kan gjette seg til at de er kjærester. I løpet av kort tid forsøker noen å sjekke opp Flørt nummer én. Om få minutter danseflørter de. […] På kjøkkenet sitter Drama² i intens samtale. I løpet av sekunder kommer de til å heve stemmen. Om få minutter begynner de å skrike til hverandre. Før en time er over, løper Drama nummer én ut. Og Drama nummer to etter.
Full er nå i et forhold med full.
I gangen står Full². De lener seg mot hverandre for å holde balansen. […] Og sannsynligvis synes alle andre at dere er Kjedelig².
— Fra «Tosom²», en artikkel av Heidi Ertzeid i A-magasinet 25. mai 2012, side 68, vedlegg til Aftenpostens morgenutgave.