Home/Temaer/Familieverdier/En kunst vi vet altfor lite om/Familien og den rådende kultur – 1
Familien og den rådende kultur – 1 2017-02-27T19:29:14+00:00

Familieverdier

Kjærlighet og ekteskap – virkelighet og ideal

Kjærlighet og ekteskap — mangel på gode eksempler

De kulturelle omgivelsers negative innstilling til familien – 1

Våre verdier er helt snudd på hodet i dag. Lidenskapelig kjærlighet og å ha flere seksualpartnere er blitt verdier Hollywood-kulturen setter i høysetet. Religion har tradisjonelt sett fremstilt ekteskapet som den eneste riktige ramme rundt kjærligheten mellom mann og kvinne. Media og underholdningsindustrien presenterer imidlertid et helt annet bilde. De sørger for at vi hele tiden blir utsatt for bilder som sier at virkelig stimulerende kjærlighet kun finnes utenfor ekteskapet. Mer enn 90% av kjærlighetsscenene på våre filmlerreter er fra forhold utenom ekteskapet.

[…]— Bare se hvor mye vold som skjer innenfor hjemmets vegger. […] Ruben Östlund har snakket seg varm nå. Den kritikerroste svenske regissøren sitter på kjøkkenet til Plattform Production i Göteborg og hamrer løs på kjernefamilien. Med spillefilmen «Turist» ønsker han å ta «strypgrepp på den nordiske folksjälen» og «jävlas med kärnfamiljen». Östlund har satt opp tre klare mål for filmen som har premiere i Norge om to uker: 1. Lage filmhistoriens mest spektakulære skredscene. 2. Øke antall skilsmisser. 3. Minske turismen til alpene.
Når vi forteller at skilsmisseraten i Norge har gått ned i det siste, utbryter han:
— Det er jo en fryktelig utvikling. Dette går i helt feil retning! […] Östlund er selv skilsmissebarn. Foreldrene skilte seg da han var fire år. […] Östlund er selv skilt.
Fra «Vil ha flere samlivsbrudd — Tror hans egen film vil utløse et skred av skilsmisser», en stor reportasje av Jens Marius Sæther i Dagsavisen lørdag 11. oktober 2014, side 1 og 26-31.
— Populærkulturen gir et skevt bilde av kjærlighet, sier Margunn Serigstad Dahle.
Høgskolelektoren på NLA Mediehøgskolen Gimlekollen er opptatt av hvilke signaler populærkulturen sender til mediebrukere. Bildet som tegnes av kjærlighet er, ifølge henne, ofte et fragmentert og uthult bilde av hva kjærlighet virkelig er.
— Det som portretteres er svært sjelden det livslange samlivet mellom to personer. Oftest er det den løsrevne, seksuelle utfoldelsen vi møter. Kjærligheten blir isolert til den berusende, romantiske følelsen og det sterke begjæret — løsrevet fra valg og forpliktelse, forteller Serigstad Dahle.
Hun tror populærkulturen både spiller på og forsterker holdninger som finnes ellers i samfunnet.
— Fra «Berusende følelser, sex og egoisme», en artikkel av Bård Kristian Bøe, der Serigstad Dahle intervjues, avisen Dagen tirsdag 13. august 2013, side 6-7.
«50 prosent av alle ekteskap ender i skilsmisser. […]  Dette går fram av Statistisk sentralbyrå sin ferske befolkningsstatistikk.
— Jeg tror jeg har blitt litt preget av statistikken, og har mange venner som ikke har troen på ekteskapet.  Særlig rett før bryllupet fryktet jeg at det ikke skulle gå, sier Marianne Stranden (23).»
Fra «Annethvert par skilles», en artikkel i Vårt Land, fredag 2. september 2005, side 4.

Les videre