Home/Temaer/Evolusjon/Parallell evolusjon
Parallell evolusjon 2017-02-07T07:07:09+00:00

EVOLUSJON

Slående likheter i utviklingen på vidt forskjellige og geografisk atskilte steder

Parallell evolusjon

Videre er det et problem med «parallell evolusjon», som evolusjonsteorien, som jo bygger på tilfeldige mutasjoner, er ute av stand til å forklare. Parallell evolusjon betyr at arter som kommer fra helt forskjellige arvelinjer, som for eksempel et eggleggende og et ikke eggleggende dyr utvikler seg i parallelle retninger, i alle fall når det gjelder noen karakteristiske trekk.

Vi har for eksempel tilfellet med monotremene, dyr som legger egg, og som har bøyd nebb. Enda mer utfordrende er de mange tilfellene av parallell evolusjon av europeiske, amerikanske og australske arter som selv om de ikke tilhørte de samme familiene, likevel utviklet seg på helt den samme måten. De mest berømte tilfellene er de slående likheter mellom pattedyr med livmor i Europa/Amerika og pungdyr i Australia.

Det er også tilfelle med forfedrene til hesten, som utviklet seg parallelt, og allikevel uavhengig, på begge sider av Atlanterhavet.

En slik parallell evolusjon antyder at artene ikke utvikler seg tilfeldig, men etter usynlige preeksistente prototyper, hvor den samme prototypen er i stand til å virke på flere arvelinjer.

Les videre