Home/Medieomtale/Medieomtale 2017/La Repubblica om Sunhak fredpris
La Repubblica om Sunhak fredpris 2017-09-07T20:46:58+00:00

Gino Strada mottar Sunhak fredspris 2017 i Seoul

La Repubblica, Italia, 3. februar 2017

MILANO – I dag i Seoul, Sør-Korea, mottok Gino Strada – kirurg og medgrunnlegger av organisasjonen Emergency – «Sunhak fredspris», utdelt årlig til enkeltpersoner eller organisasjoner som har utmerket seg for sitt viktige bidrag til fred og menneskelig utvikling. «Omsorg ute i felten til ofre av konflikt», «Forsvar av rettighetene og verdigheten til personer ved å garantere dem rett til behandling», «kulturelt engasjement mot krig og for å forby landminer». Dette er grunnene som førte til at Gino Strada ble tildelt fredsprisen. Siden opprettelsen i 1994 har Emergency tilbudt gratis helsetjenester av høy kvalitet til 8 millioner mennesker i 17 land.

Byrden av enorme forskjeller

«Det er meg en ære å motta Sunhak fredspris, spesielt i en tid mer og mer preget av krig og vold, der snakk om fred oppleves som uvirkelig og utopisk,» sa Gino Strada i sin tale under prisutdelingen. «Formuen til åtte individer er like stor som det 3,6 milliarder mennesker eier, halvparten av verdens befolkning. I mellomtiden går hver dag en av ni sultne til sengs. Er vi likevel overrasket over at flere og flere mennesker legger ut på farlige reiser og sliter med å finne en bedre fremtid? De som er blitt tvunget til å forlate sine hjem, drømte om å leve i fred. Vi vender det døve øre til deres håp,» forklarte han.

Være tydelige om verdien av livet til alle

Sunhak fredspris 2017 ønsker å bidra til å finne en fredelig løsning på den største flyktningkrisen siden annen verdenskrig. Bare i 2015 ble mer enn 65 millioner mennesker tvunget fra sine hjem på grunn av konflikt, forfølgelse og brudd på menneskerettighetene. «Det er nødvendig for oss borgere av alle land i verden å være tydelige om verdien av livet til hvert enkelt menneske. Gjennom solidaritet og samarbeid må vi løse dette problemet sammen,» forklarer Il-Shik Hong, tidligere rektor av Korea University i Seoul og president av tildelingskomiteen for Sunhak fredspris.

Målet er alltid å eliminere krig

Seremonien for prisutdelingen av Sunhak fredspris 2017 fant sted under Universelt Fredsforbunds World Summit 2017, der over 800 mennesker deltok, inkludert regjeringsmedlemmer, parlamentarikere, akademikere og humanitære organisasjoner fra mer enn 100 land fra hele verden. Gino Strada avsluttet sin tale med en spesiell appell: «Hvis vi ønsker å arbeide for menneskehetens overlevelse, er det nødvendig og uunngåelig å avskaffe krig. Med dette målet arbeider Emergency med å lansere en internasjonal kampanje, som involverer verdensberømte personligheter og vanlige borgere.»

«Nei, det er ikke en utopi.»

Det kan virke som en utopi, men det er et realistisk og oppnåelig mål. Det er opp til verdens befolkning å gjøre noe og vinne freden. Å forkaste krigens logikk og praktisere brorskap og solidaritet er ikke bare ønskelig, men nødvendig hvis vi ønsker at eksperiment «menneske» skal fortsette. Jeg er veldig glad i dag for å få muligheten til å invitere dere alle til å delta i arbeidet til Emergency.»

Sammen med Gino Strada ble dr. Sakena Yacoobi tildelt Sunhak fredspris. Hun er kjent som «afghansk utdannings mor» for å ha utviklet innovative pedagogiske programmer. Afghan Institute of Learning, som hun grunnla, har gitt et utdanningstilbud og helsetjenester til mer enn 13 millioner flyktninger.

Tilbake til nyhetssiden