Home/Medieomtale/Medieomtale 2015
Medieomtale 2015 2017-09-07T20:48:30+00:00

Medieomtale

Hva media skrev – 2015

Yonhap Nyhetsbyraas melding om Kim Jong-uns kondolansebrev

Hilsener fra Nord-Korea

Korea Herald

Nord-Koreas leder Kim Jong-un har sendt et kondolansebudskap til medlemmer av familien til grunnleggeren av Enhetskirken Moon Sun-myung på treårsmarkeringen av hans død, rapporterte statlige medier søndag [fra Pyongyang].

«I anledning av at det er tre år siden tidligere president i World Peace Federation Moon Sun-myung døde, vil jeg få uttrykke min dype sorg til president Han Hak-ja og pårørende,» sa Kim i budskapet, ifølge en rapport på engelsk fra Nord-Koreas Sentrale Nyhetsbyrå (KCNA). Han Hak-ja er enken etter avdøde Moon.

«Moon Sun-myung gjorde en stor innsats for forsoning, nasjonal enhet, gjenforening av landet vårt og global fred,» sa Kim. «Det er mitt håp at president Han Hak-ja og de pårørende vil sørge for at det Moon Sun-myung ønsket, får fortsatt fremgang.»

Kim Jong-uns kondolansebrev August 2015Moon, som ble født i det som nå er Nord-Korea, i 1920, møtte landets grunnlegger og daværende leder Kim Il-sung under en tur dit i 1991 og gjennomførte ulike prosjekter med det kommunistiske landet, inkludert etableringen av bilprodusenten Pyeonghwa Motors AS. Moon døde i Sør-Korea 3. september 2012. (Yonhap)

Fra «N. Korea’s Kim marks death anniversary of Unification Church founder», en reportasje i nettutgaven til The Korea Herald, søndag 30. august 2015.

 

Massebryllup i Norge

Vaart Land

Fem par lovet å bli trofast hos hverandre i gode og onde dager da Eidskog kirke lørdag arrangerte massebryllup for å markere kirkens 350-årsjubileum. […]

I november inviterte prestene Bettina Eckbo og Harald Schøien alle i bygda som ville gifte seg, men ikke hadde fått ut fingeren helt ennå, til å være med på en storslått fellesseremoni. Fem par meldte seg, både unge par med barn, som ikke hadde fått tid til å gifte seg ennå, og gamle samboere som syns borgerlig seremoni ble for lite spesielt. […]

Hele lokalsamfunnet stiller opp med mat, dekorasjoner og arbeidskraft.[…]

Det er ikke helt som massebryllupene du har sett bilder av fra Korea, der tusenvis av brudepar står på rad og rekke og sier ja i kor.
Fra «Ti ganger evig troskap», en reportasje ved Ane Bamle Tjellaug i Vårt Land mandag 22. juni 2015, side 1, og 8-9.

 

3800 par fra Enhetskirken giftet seg i stor seremoni

Yahoo NewsVelsignelsen 3. mars 2015

Tusenvis av par deltok i et massebryllup på tirsdag i det sørkoreanske hovedkvarteret til Enhetskirken — den tredje slike begivenheten siden kirkens «Messias» og grunnlegger Sun Myung Moon døde. Rundt 3800 identisk kledde par — for det meste unge og noen som hadde møtt hverandre bare noen dager tidligere — deltok i seremonien i Gapyeong, øst for hovedstaden Seoul. Massebryllup, ofte holdt i gigantiske sportsarenaer med titusener av par, har lenge vært typisk for kirken grunnlagt av Moon i 1954.
Moon døde i september 2012, i en alder av 92 av komplikasjoner på grunn av lungebetennelse, og hans 72 år gamle enke Hak Ja Han ledet tirsdagens seremoni.
Kirkens massebryllup begynte tidlig på 1960-tallet. Til å begynne med var det bare noen titalls par, men tallene skjøt i været etter hvert.
I 1997 giftet det seg 30 000 par i Washington DC, og to år senere fylte rundt 21.000 par Olympiastadion i Seoul.
Mange ble personlig matchet av Moon, som lærte dem at romantisk kjærlighet førte til seksuell promiskuitet, problematiske ekteskap og dysfunksjonelle samfunn.
Moons preferanse for tverrkulturelle ekteskap betydde også at par ofte ikke snakket samme språk.
Flertallet av par som deltok på tirsdag, var allerede gift fra før, men ble det før de ble med i kirken, og valgte nå å fornye sitt ekteskapsløfte som medlemmer.
Rundt 800 av de nygifte parene på tirsdag hadde valgt å bli introdusert til en potensiell ektefelle bare fire dager tidligere på en «forlovelses-seremoni» ledet av Moons enke, men de siste årene er det for det meste de unges egne foreldre som har kommet med forslag til ekteskapskandidater.
Michael Schroder, en 20-åring fra London, sa han hadde vært «ekstremt nervøs» før han ble spleiset med sin japanske brud Atsumi Sato (21). «Men nå er jeg bare veldig lykkelig og inspirert,» sa Schroder. Sato sa hun ikke kunne sove hele natten, «så jeg er temmelig sliten, men lykkelig også.»
De som velger å bli «matchet» av kirken, må bekrefte under ed at de er jomfruer. Etter bryllupet må paret avstå fra seksuelle forhold i minst 40 dager.[…] Læren til Enhetskirken er basert på Bibelen, men med nye tolkninger. Moon så det som sin rolle å fullføre Jesu uoppfylte oppgave og gjenoppreise menneskeheten til en ren og «syndfri» tilstand.
Kirken hevder den på verdensplan har tre millioner tilhengere, men eksperter antyder at antallet dedikerte medlemmer er langt mindre.
— Fra en artikkel av Kim Dong-hyun fra AFP (Agence France-Presse) publisert av Yahoo News, BBC, The Guardian (England) og mange andre aviser 3. mars 2015.

Tidligere medieomtale