Home/Medieomtale/Medieomtale 2013 - 1/Medieomtale 2013 – 3
Medieomtale 2013 – 3 2016-11-24T13:02:03+00:00

Medieomtale

Hva media skrev – 2013 – 3

Skismatiske afrikanske prester vil ha egen pave

Washington PostNAIROBI, KENYA — Skismatiske romersk-katolske prester som forlot kirken for å ha rett til å gifte seg, ber nå om å få en «afrikansk pave» til å lede dem.
Prestene sier de beklager at deres tidligere kirke er «allergisk» mot forandringer. De mener at sølibat for prester verken har sine røtter i det Jesus lærte, eller kommer fra hans apostler, som var gifte. Og prestene insisterer på at sølibatet ikke virker i en afrikansk sammenheng.
Den tidligere zambiske erkebiskopen Emmanuel Milingo, som giftet seg med en koreansk akupunktør i en begivenhet i 2001 sponset av Enhetskirken og forestått av kirkens forhenværende grunnlegger  dr. Sun Myung Moon, fungerer som «afrikansk patriark» for flere kirkegrupper knyttet til hans bevegelse.
Milingo ble ekskommunisert i 2006 for å innvie fire gifte prester som biskoper. Senere grunnla han en gruppe kalt «Gifte prester nå!» (Married Priests Now!)
Siden da har stadig flere prester forlatt kirken for å gifte seg og få barn. Man anslår at det i hele Afrika er 300 000 medlemmer knyttet til Milingos bevegelse.
Gruppen ─ uoffisielt kalt «Reformerte katolske kirker» ─  ligner på Den katolske kirke hva tro og ritualer angår, og blir ledet av unge geistlige, mange utdannet i høgskoler godkjent av Vatikanet før de forlot kirken for å danne sine egne trossamfunn. […] Milingo-saken sjokkerte og var pinlig for Den katolske kirke da han i en alder av 71 år brøt sitt presteløfte og giftet seg med Maria Sung, en 43 år gammel koreansk kvinne.
Etter hans giftemål kalte pave John Paul II ham til Vatikanet, der han lovte å ikke treffe sin kone igjen.
Etter atskillelsen fra sin kone begynte hun i protest en sultestreik. Paret ble gjenforent i 2006.
På grunn av Milingos ekteskap ble oppfordringen til prester om å gifte seg en sak av globale dimensjoner. Milingo-saken gjorde at dusinvis med geistlige sto fram og fortalte om sine hemmelige ekteskap og familier.
— Fra «Skismatiske afrikanske prester vil ha sin egen pave», en artikkel av Fredrick Nzwili, Religion News Service, i Washington Posts nettutgave 13. august.

 

Koreanske religiøse ledere og mediaverden

New York ObserverSist lørdag var et av nyhetsinnslagene at IBT Media, et firma som visstnok driver internett-finansavisen International Business Times, hadde kjøpt Newsweek fra IAC. Da eier IBT Media nå Newsweek. Men hvem er det egentlig som kontrollerer IBT Media? […] noen sier at firmaet i virkeligheten er kontrollert av — eller i hvert fall har meget nære ikke-offentlige bånd til — noen som ikke har navnet sitt  oppført som en av lederne på IBT Medias hjemmeside: David Jang, en kontroversiell koreansk kristen predikant […].
Men hvis Jang virkelig kontrollerer IBT, The Christian Post, og nå også Newsweek, ser det ut til at han følger  i fotsporene til en annen rik uortodoks kristen leder: den avdøde Sun Myung Moon. Moons Enhetskirke eier The Washington Times og United Press International.
Jang skal for øvrig ha undervist på en teologisk høyskole som tilhører Enhetskirken.
— Fra «Moonies, Messiahs and Media: Who Really Owns Newsweek?» en artikkel av Peter Sterne i The New York Observers nettutgave 4. august 2013. Artikkelen har en lenke til en artikkel i Christianity Today 16. august 2012, med overskriften «The Second Coming Christ Controversy», der det bl.a. står: «David Jang er blitt en stadig mer innflytelsesrik personlighet i den evangelikale verden i Asia og nå også Amerika. Han og de som følger ham, har grunnlagt mediekanaler og en kristen høyskole og er nøkkelpersoner med innflytelse i Verdens Evangeliske Allianse (WEA). […] Kritikere i Korea, Japan og Kina sier at han [Jang] var involvert i Sun Myung Moons Enhetskirke. De peker på at han sto oppført i 1989 i en studenthåndbok for Moons Sung Hwa teologiske høyskole som høyskolelektor i teologi og underviste i systematisk teologi og Enhetsteologi. Kritikerne viser også til en oversikt i 2002 over historien til Sun Moon-universitetet, som roser ham for å ha hjulpet til med å finansiere skolen.»

Tidligere medieomtale