Home/Medieomtale/Medieomtale 2012 - 1/Medieomtale 2012 – 8
Medieomtale 2012 – 8 2016-11-24T13:02:02+00:00

Medieomtale

Hva media skrev – 2012 – 8

Moons død får Nord-Korea til å sende sine kondolanser

Kim Jong-unKorea TimesPyongyang sa på onsdag at den nordkoreanske lederen Kim Jong-un har sendt et kondolansebrev til Enhetskirken etter at dens grunnlegger Sun Myung Moon døde. Dette har fått flere til å spekulere at Nord-Korea kanskje sender en delegasjon til begravelsen.
I meldingen fra det nordkoreanske Central News Agency uttrykker Kim «sine dype kondolanser» til enkefru Hak-ja Han og den sørgende familien.
«Selv om han [Moon] nå er borte, vil hans innsats og enestående resultater når det gjelder å skape forsoning og enhet i Korea, gjenforene landet og skape verdensfred være noe som består i all evighet,» sa Kim.
Moon døde sist mandag 92 år gammel etter komplikasjoner på grunn av en lungebettelse. Begravelsen kommer til å finne sted 15. september ved kirkens hovedkvarter i Gapyeong, øst for Seoul.
Født i det som nå er Nord-Korea har Moon holdt kontakten med  Pyongyang etter å ha møtt landets grunnlegger Kim Il-sung. Moon etablerte Pyeonghwa (Fred) Motors, en bilprodusent i nord, drevet av kirken og Pyongyang.
Ifølge rapporter som oppgir kilder, reiste Pyeonghwa Motors-president Park Sang-kwon, en amerikansk statsborger, til Pyongyang på mandag for å diskutere en mulig «kondolanse-reise».
Slike besøk er av den sjeldne sorten fra begge sider.
Park var en del av en kondolanse-delegasjon som besøkte Pyongyang i desember etter at Nord-Koreas tidligere leder Kim Jong-il døde. En delegasjon fra nord deltok i 2009 i begravelsen til Sør-Koreas tidligere president Kim Dae-jung, arkitekten bak en politikk med et større engasjement over grensen til nord.
En talsmann for Sør-Koreas Enhetsdepartement sa at de ikke hadde fått noen henvendelse fra nord om å sende en delegasjon, men at de verken oppmuntret til eller ville avslå et slikt ønske.
Bahng Tae-seop, en analytiker ved Samsung Economic Research Institute, sa at slike delegasjoner gir begge parter en anledning til å knytte bånd, selv om det er et anstrengt politisk forhold mellom dem.
«Naturlig nok ønsker kanskje nord å gjøre det samme som kirken gjorde da den sendte en delegasjon etter at Kim Jong-il døde. Selv om regjeringen nå nærmer seg slutten på perioden den er valgt for, ønsker kanskje likevel Lee Myung-bak-regjeringen å opprette en kommunikasjonskanal,» sa Bahng.
Pyongyang skjelte ut Lee-administrasjonen for ikke å sende en offisiell delegasjon til Kim Jong-ils begravelse og kalte det en «utålelig fornærmelse».
Observatører av Enhetskirken sier at Moons tilnærming til nord er i tråd med hans faste tro på en større harmoni mellom folk og nasjoner. Men da han følte at det ikke blir forandringer i nord så snart, kan han ha redusert sin innsats der.[…] Til tross for et engasjement i nord som har gitt hans religion et grunnlag der, var Moon kjent som en sterk anti-kommunist.
— Fra en artikkel i nettutgaven til Korea Times onsdag 5. september 2012.

 

Artikkel i DN

DNFor tilhengerne var Sun Myung Moon, som døde denne uken, en dypt elsket profet som hevdet at Jesus viste seg for ham som 15-åring da han satt i bønn på toppen av et nordkoreansk fjell.
«Jesus kontaktet meg og bad meg fortsette oppdraget han hadde startet. Jeg sa nei to ganger, men den tredje gangen ga jeg etter», forklarte Moon tilhørerne flere ganger. Senere skal han ha fått kontakt med Abraham, og også Buddha tok seg etter sigende tid til å kontakte koreaneren. […] Sun Myung Moon døde etter komplikasjoner fra en lungebetennelse. […] Han etterlater seg […] milliardverdier — og mange arvinger. […] Hyung-jin «Sean», som vokste opp i USA og studerte ved Harvard, vil overta som leder av den religiøse bevegelsen. 33-åringen ble utpekt av faren for fem år siden.
— Jeg kan ikke noe om business. Brødrene mine hjelper til mye, men finansbiten og kirken er separat, sa Hyung-jin i et sjeldent intervju med Forbes i 2010.
Arveoppgjøret ventes å bli komplisert på grunn av de store verdiene Moon etterlater seg. Enhetskirken eier den sørkoreanske bedriftsgruppen Tongil […]. Gruppen fikk store økonomiske problemer etter finanskrisen i 1997, men har reist seg.
— Fra en artikkel av Morten Iversen i Dagens Næringsliv onsdag 5. september 2012, side 32.

Tidligere medieomtale