Home/Medieomtale/Medieomtale 2012 - 1/Medieomtale 2012 – 6
Medieomtale 2012 – 6 2016-11-24T13:02:02+00:00

Medieomtale

Hva media skrev – 2012 – 6

Lengre artikkel i Nettavisen om dr. Moon

Dr. og fru MoonNettavisenHørt om Sun Myung Moon? […] Nei? Er du sikker? Han er den 92 år gamle koreaneren som mente han var Messias. Det ringer ingen bjelle?
Da kan Side3 opplyse deg om at Sun [red. anm.: Her bruker journalisten feilaktig det første fornavnet som etternavn] er mannen bak den koreanske kirken The Unification Church. I Norge går kirken under navnet Den forente familie eller Enhetskirken.
Den nyreligiøse bevegelsen ble grunnlagt i Sør-Korea i 1954 av Sun [red. anm.: Her bruker igjen journalisten feilaktig det første fornavnet som etternavn], og i dag regner man med at kirken har mellom tre hundre tusen og tre millioner følgere over hele verden. […] De fleste følgerne av kirken holder til i Sør-Korea, Japan og USA. I Norge var det 78 registrerte medlemmer i 2010.
Enhetskirken er kanskje mest kjent for sine massevielser. Vielsene finner som oftest sted på store idrettsanlegg, og «vanligvis» dukker det opp rundt 2000–3000 par. Rekorden til kirken er imidlertid, hold deg fast, hele 360 000 menneskersamtidig. Den massevielsen fant sted i august i 1995 på Jamsil Olympiske stadion i Seoul. Sun [red. anm.: Her bruker journalisten feilaktig det første fornavnet som etternavn] utførte alle vielsene til kirken selv, og det var ikke uvanlig at han viet 30 000 til 40 000 mennesker i samme slengen. Kirkens første massevielse var 36 par i Seoul i 1961, alle medlemmer av kirken. Man kan si det har tatt litt av etter den tid.
Sun Myung Moon (på dette tidspunktet het han Mun Yong-myong) møtte Jesus allerede i 1935. Han fikk da spørsmålet om han kunne tenke seg å gjøre ferdig det arbeidet snekkeren fra Nasaret ikke rakk før han ble korsfestet. Etter litt betenkningstid, svarte koreaneren ja til oppdraget, og byttet navn til Sun Myung Moon.
Før pastoren offisielt stiftet kirken i 1954, spredte han ordet rundt om i Korea. Sun var blant annet en periode i Nord-Korea og spredte kirkens glade budskap, noe kommunistregimet ikke syntes noe om. De valgte å arrestere pastoren og lot han råtne i en arbeidsleir i 34 måneder.
Men med Gud og Jesus på sin side, og en overbevisning om at du er Messias, er det vanskelig, om ikke umulig, å miste motet. I 1950 klarte Moon å rømme fra Nord-Korea, og dro tilbake til Sør-Korea for å fortsette å spre ordet.
Ordet spredte seg, og kirken vokste i størrelse og popularitet. Etter å ha skilt seg fra sin første kone, giftet pastoren seg i 1960 med 17 år gamle Hak Ja Han. Sammen fikk de 14 barn.
På starten av 70-tallet flyttet pastoren og familien til USA, men valgte å beholde sitt koreanske statsborgerskap. Enhetskirken og Moons familieorienterte troslære ble populær i USA, og etter hvert ble Moon ofte avbildet med konservative politikere som Richard Nixon, Ronald Reagan og George H.W. Bush.
Kirken fikk mye oppmerksomhet for sin tolkning av bibelen, blant annet deres fokus på ekteskap på tvers av kulturer og nasjonalitet. Moon mente dette var den raskeste veien for å få verdensfred.[…] Sun [red. anm.: Her bruker journalisten feilaktig det første fornavnet som etternavn] fikk også mye kritikk, spesielt av Sør-Koreansk media, da han besøkte Nord-Koreas diktator Kim Il Sung 1991.
De to ble etter hvert venner, og ifølge Moons selvbiografi, delte de mange interesser, som jakt og fiske. De to opprettholdt kontakten, og Moon sendte blant annet kondolanser til Sungs familie etter hans død i 1994.
Moon ble sterkt kritisert for sitt vennskap med diktatoren, og det ble ikke bedre at han beholdt kontakten med Sungs sønn, Kim Jong Il.
Kim Jong skal blant annet, på instruksjon fra sin far, ha sendt dyre gaver, som Rolexklokker, hvert år til pastoren på hans bursdag.
Etter som årene gikk, har Den forente familie utviklet seg fra å være en kirke til å bli et fullblods forretningsimperium. Kirken eier blant annet flere hoteller verden over (blant annet et luksusresort i Nord-Korea (!) ), universiteter, skoler og en av USAs største sjømatsdistrubtører, som blant annet leverer mat til sushirestauranter over hele USA. Moons imperium inneholder også flere medieselskaper, blant annet eget nyhetsbyrå, og har blant annet store eierinteresser i Washington Post, USAs femte største avis. De eier også Sør-Koreas mest suksessrike fotballklubb, Seongnam Ilhwa Chunma.
Kirken har ikke vært uten skandaler. […] I 2004 sjokkerte Moon og hans kone amerikansk presse, da han igjen proklamerte seg selv som jordens frelser og hevdet han hadde hjulpet Hitler og Stalin med å bli «gjenfødt som gode mennesker». […] Uansett, de siste årene har pastoren holdt en lav profil og fokusert på forretningssiden av kirken, ved hjelp av sine barn som alle er aktive i trossamfunnet. Men Moon viste i 2009 at han ikke hadde glemt gamle kunster, og viet 45 000 mennesker over hele verden ved hjelp av satellittoverføring. […] Dessverre for Sun Myung Moon blir man eldre, selv om man er Messias. 92 år gammel døde pastoren 2. september på et sykehus utenfor Seoul, som følger av lungebetennelse.
Nå er det yngste sønnen Hyung Jin Moon som skal styre kirken sammen med mamma Hak og broren Kook. I en uttalelse til Associated Press i 2010, kunne Junior fortelle at ingen ville arve Messiasrollen etter faren, og barnas rolle i kirken ville heller bli mer som apostlenes i bibelen. Den forente familie kan i hvert fall trøste seg med at Sun [red. anm.: Her bruker journalisten feilaktig det første fornavnet som etternavn] slapp å bli korsfestet.
— Fra en artikkel av Adrian Møller Haugan i Nettavisen lørdag 15. september 2012, side 3.

Tidligere medieomtale