Home/Medieomtale/Medieomtale 2012 - 1/Medieomtale 2012 – 10
Medieomtale 2012 – 10 2016-11-24T13:02:02+00:00

Medieomtale

Hva media skrev – 2012 – 10

Bergens Tidende, Vårt Land og Dagen skriver om dr. Moons død

Bergens TidendeVelsignelse i KoreaMoon i Segye IlboMoon 141009Sun Myung Moon, grunnleggeren av den omstridte Enhetskirken, ble 92 år gammel. Han etterlater seg en verdensomspennende religiøs bevegelse som også er et særdeles vellykket forretningsimperium.
Enhetskirken opplyser at Moon ble alvorlig syk i forrige måned som følge av lungebetennelse. Mandag døde han på et sykehus i bevegelsens hovedkvarter i Gapyeong i Sør-Korea.
— Nå som han er reist til himmelen, er vi alle i dyp sorg, sier Bo Hi Pak, en av Moons nære medarbeidere.
Det er foreløpig ikke bestemt om Moon vil bli lagt på paradeseng, men tilhengerne vil få mulighet til å be ved et alter med et bilde av ham.
— Han var vår far og Guds Messias. Kroppen hans var spesiallaget av Gud, så vi trodde han ville bli hundre år gammel, sier Bo Hi Pak.
Massebryllup. […] Bevegelsen er også kjent under navnene Den forente familie og Familieføderasjonen for verdensfred og enighet.[…] Enhetskirken er kjent for å arrangere massebryllup, og så sent som i vår ble over tusen par viet av Moon.
På det meste har flere 10.000 mennesker blitt viet under seremonier holdt på idrettsanlegg. […] Fotball og fiskeri. Sun Myung Moon ble født i 1920 i det som i dag er Nord-Korea, og allerede som 15-åring skal han ha hatt en Jesus-visjon.
Enhetskirken ble grunnlagt i 1954, ett år etter at Koreakrigen tok slutt. Etter hvert vokste den til en verdensomspennende bevegelse som i dag hevder å ha flere millioner medlemmer.
Men det omstridte kirkesamfunnet, som av enkelte kristne grupper er blitt beskyldt for kjetteri, utviklet også en omfattende næringsvirksomhet.
Forretningsimperiet har blant annet omfattet anleggsvirksomhet, fiskeri og en rekke utdanningsinstitusjoner. I dag eier bevegelsen både den amerikanske avisa Washington Times, nyhetsbyrået United Press International, et ballettkompani, en helikopterfabrikk og fotballklubber i Brasil og Sør-Korea.
I tillegg kontrollerer Enhetskirken de viktigste leverandørene av fisk til sushirestauranter i USA.[…] Noen år tidligere fikk han møte president Richard Nixon i Det hvite hus, en anledning han brukte til å be amerikanerne tilgi Nixon for Watergate-skandalen.
Moon var kjent som konservativ og antikommunistisk, og Washington Times lover å videreføre disse verdiene. «Det er med ærbødighet og respekt vi på disse sider vil rette en dypfølt takk for støtten, ledelsen og målbevisstheten som […] Moon har stått for», skriver avisa.
Enhetskirkens grunnlegger fikk til sammen 14 barn med kona Hak Ja Han. Deres yngste sønn, Hyung Jin, overtok som bevegelsens øverste leder i 2008.
— Fra en NTB-artikkel publisert i nettutgaven til Aftenposten, Bergens Tidende, Vårt Land, Dagen, Bergensavisen, Porsgrunn Dagblad, Avisen Fremover, Sarpsborg Arbeiderblad, Tvedestrandsposten, Enebakk Avis, Malvikbladet og Øyene mandag 3. september 2012. Vårt land brukte teksten i sin papirutgave tirsdag 4. september i en artikkel på side 27. Dagen brukte teksten i sin papirutgave samme dag i en stor artikkel på side 10-11. Det samme gjorde Adresseavisen på side 35 i hovedseksjonen.

Tidligere medieomtale