//Medieomtale 1998
Medieomtale 1998 2017-09-07T20:58:10+00:00

Medieomtale

Hva media skrev – 1998

En reportasje i SE OG HØR, nr 5, 1998

MØTTES BARE EN GANG FØR BRYLLUPET!

Tor-Inge og Roswitha giftet seg sammen med 2075 andre par:

AV SVEND AAGE MADSEN

Tor-Inge Johansen hadde aldri sett sin brud før pastor Moon foreslo bryllup. De møttes én gang før de giftet seg i et massebryllup, sammen med 2075 andre par. Nå er de Iykkeligere enn noen gang!

Jo flere – jo bedre!
Roswitha (43) og Tor-Inge Johansen (48) fra Auli i Akershus tilhører kirken «Den Forente Familie».
Bevegelsen regner grunnleggeren pastor Moon for å være større enn Jesus – fordi pastoren giftet seg og fikk barn.
Nordmannen hadde neppe lagt merke til Roswitha fra Østerrike hvis de hadde møtt hverandre tilfeldig. Den mektige pastor Moon presenterte dem for hverandre under en gudstjeneste i London i 1978. Kirken var full av giftelystne ungdommer som alle trodde fullt og fast på pastor Moons evne til å se hvilke mennesker som burde gifte seg med hverandre.

Hardt arbeid

– For meg var det viktig å gifte meg straks – uten å ha prøvd ut andre muligheter først, forteller fru Johansen.
Roswitha og Tor-Inge hadde ingen rosenrøde forestillinger om ekteskapet på forhånd, men de var innstilt på å jobbe hardt for å få det til å fungere.
– Et ekteskap krever innsats fra begge parter. Jeg ville finne trygghet, samtidig som vi hadde mange felles interesser. Selv om vi knapt hadde truffet hverandre før vielsen, visste vi hvilket åndelig fundament vi begge sto på, forteller Tor-Inge. Han innrømmer at ikke alle virker like begeistret for måten de fant hverandre på.
– De fleste synes det er interessant å høre om hvordan vi ble kjent med hverandre, men det er selvsagt enkelte som ikke synes noe om denne måten å møte en partner på, sier Tor-Inge. I andre land er det langt mer vanlig at foreldre foreslår ektefelle.
– Mor hadde faktisk funnet en hun syntes var en passende mann til meg, men i mine øyne var han altfor gammel. Jeg og Tor-Inge giftet oss frivillig, ikke på grunn av tvang slik som i mange andre kulturer, sier Roswitha.

Én gang på fire år

Tor-Inge og Roswitha var forlovet i fire år før vielsen, men så hverandre bare én gang de årene som gikk før de ble mann og kone. Paret bekreftet kjærligheten ved å gifte seg borgerlig i Østerrike noen uker senere.
– Jeg var misjonær i Amerika, mens Tor-Inge var hjemme i Norge. Det var foreldrene hans som sendte meg flybilletten. De ville så gjerne hilse på sin fremtidige svigerdatter – før vi giftet oss, smiler Roswitha.
Hun og Tor-Inge skrev mange brev til hverandre i løpet av disse årene, og de følte at de visste hva den andre sto for.

Syv barn

Siden 1960 har pastor Moon og hans frue velsignet omtrent 400 000 par under store massebryllup. Moon­bevegelsen har rundt 400 medlemmer i Norge. Bare fem prosent av ekteskapene har endt i skilsmisse!
Hverdagen hjemme i Auli er hektisk. Tor-Inge dagpendler til jobb i Oslo, mens Roswitha er hjemme med ansvar for hus og syv barn.
– Vil dere la pastor Moon velge ektefelle for barna deres?
– Ja, hvis han lever så lenge. Barna må selv ta avgjørelsen, men vi vil bli glade hvis de velger det samme som oss. Vi to har i alle fall gjort det rette, sier Roswitha og Tor-Inge Johansen.

Tidligere medieomtale