//Medieomtale 1995 – 1
Medieomtale 1995 – 1 2017-09-07T20:59:22+00:00

Medieomtale

Hva media skrev – 1995 – 1

Utdrag fra en artikkel i Aftenposten, morgenutgaven fredag 25. august 1995, side 44

Tidligere statsledere stiller mannsterke opp når den omstridte sektlederen Sun Myung Moon inviterer til fredskonferanse. En av deltagerne er Kåre Willoch

Willoch gjester pastor Moon

AV JOHN EINAR SANDVAND

Seoul, Sør-Korea
I formiddag leder pastor Sun Myung Moon det største massebryllupet verden har sett. 36 000 par blir smidd i hymens lenker på Olympia-stadionet i Seoul, mens over 320 000 andre deltar via satellitt fra andre steder i verden.
Samtidig arrangerer Moon en egen fredskonferanse, med mange tidligere statsledere på deltagerlisten. Edward Heath (tidligere statsminister i Storbritannia) og Kenneth D. Kaunda (eks­president i Zambia) er blant de prominente innlederne. I går talte Norges tidligere statsminister Kåre Willoch om forholdet mellom miljøvern og økonomisk utvikling.

Andre gang
Dette er andre gang Willoch deltar på en konferanse i regi av Moon-bevegelsen:
– Jeg føler at jeg har adskillig å lære på disse konferansene, både når det gjelder asiatiske forhold og om verdensproblemene generelt, sier Willoch.
Pastor Sun Myung Moon er grunnlegger og ubestridt leder i bevegelsen Den forente familie, ofte omtalt som Moon-sekten. Medlemmene tror Moon er en ny Messias som skal fullføre den gjerning de mener Jesus ikke fikk gjort ferdig.
Den forente familie er mest kjent for sine massebryllup. […] Formelt står Føderasjonen for verdensfred bak konferansen som Willoch har deltatt på. Organisasjonen har sprunget ut av Den forente familie og pastor Moon er selv president. […]

Pastoren er ikke akkurat beskjeden nar han skal vurdere sin egen innflytelse:
– På grunn av mitt arbeid kollapset kommunismen. Det var jeg som fikk Mikhail Gorbatsjov til å våkne opp, forkynte Moon i sin tale til konferansedeltagerne. Han omtalte seg selv som den andre Messias og sa at det land som best tok imot ham, ville bli den fremste nasjon i verden.

Kritikk
Kåre Willoch møter kritikk for sin deltagelse: […] Willoch synes imidlertid ikke det er problematisk å delta. Han viser til at anerkjente personer som Mikhail Gorbatsjov og Edvard Heath har hatt kontakt med Moon.
-Jeg har ikke oppdaget noe ved Den forente familie som tilsier at jeg ikke burde være her. Dessuten har jeg betydelig sympati for åndelige bevegelser. I vesten ville det sikkert gjort seg med mer slikt, sier han.

Tidligere medieomtale