//Medieomtale 1994
Medieomtale 1994 2017-09-07T20:59:55+00:00

Medieomtale

Hva media skrev – 1994 

Fra en reportasje i ALLERS, nr 26
28. juni 1994

KVINNER OG TRO

Bjørg Lorentsen (44) tilhører «Den forente familie» : – Pastor Moon er vår første syndefrie far!

Bjørg fra Oslo bruker mye tid til bønn. Hun har en streng moral og ber for å bli ledet på riktig vei. – Vi har en elendig standard i samfunnet vårt og det skyldes vår syndige livsførsel. Pastor Moon og hans kone er våre første syndfrie foreldre. Det var de som i sin tid startet bevegelsen og det er viktig å bli mest mulig lik dem, sier Bjørg.

AV SOPHIE NYRERED

– Vi må fri oss fra vår syndige livsførsel. Det kan vi bare gjøre ved å vende oss mot Gud og kjenne hans idealer for mennesket, sier Bjørg. Hun tilhører Den Forente Familie, også kalt Moon-bevegelsen.
Hun smiler forsiktig idet hun åpner døren til hjemmet sitt på Frogner utenfor Oslo. Ved trappen står to barnesykler, ute på plenen står biler og traktorer.
– Jeg har ordnet meg med barnevakt i dag, sier seksbarnsmoren unnskyldende idet vi løfter bena for ikke å tråkke på de små barneskoene som står side om side i den lille gangen.
– Vi pleier å si vi har fått tre og tre barn. Først fikk vi tre, så hadde vi en pause på flere år fordi vi arbeidet som misjonærer. Deretter fikk vi tre til. I dag har de to eldste flyttet ut.
I et sømmelig antrekk med skjørt som når midt på leggen, viser hun oss inn. Klærne står i samsvar med troen. Kvinnene i Den Forente Familie skal være velstelte og tekkelige.

Trygg i troen

Hun gikk inn i bevegelsen for 17 år siden. Bortsett fra at hun gikk på søndagsskolen hadde hun ikke noe personlig forhold til kristendommen som barn.
– Jeg var søkende og stilte åndelige spørsmål, men opplevde aldri det personlige møte med Gud. Jeg traff etter hvert min mann, Hans, som også var på leting. Sammen fant vi vår tro. Den indre vekkelsen kom nemlig da vi leste om «Det Guddommelige Prinsipp» ­(D.G.P.) som er den grunnleggende lære i Den Forente Familie. D.G.P betyr «det som gir en dypere forståelse av Bibelen» og er først og fremst en åpenbaring som pastor Moon har fått fra Jesus, for at vi skal kunne forstå Bibelen fullt ut. Det er et stort verk pa 536 sider.
Bjørg vet hva hver side rommer, og hun forsøker å leve ut fra de retningslinjer pastor Moon gir. Hun er lykkelig, trygg i troen og helt overbevist om at Moon og hans kone er Guds budbringere.
– Pastor Moon og hans kone Hak Ja Han er våre første syndfrie foreldre og vi må gjøre det vi kan for å bli mest mulig like dem. En dag oppstår en ny verden hvor hele menneskeheten lever sammen i søskenkjærlighet under Gud. Da er den syndige verden avsluttet.
Bjørg har en streng moral. Moons skrifter går dypt i hvordan synden oppsto. Bjørg bruker mye tid til bønn for å bli ledet på rett vei.

– Den absolutt største umoral er fri sex, sier Bjørg. Det gjør henne vondt å høre om ungdommens utsvevende liv. – De som har flere tilfeldige sexpartnere skader seg selv, sier hun.
– Derfor er det viktig at barna tidlig lærer å styre sine Iyster. Innenfor ekteskapet er sex derimot det største to mennesker kan oppleve i sitt kjærlighetsforhold. Bare mann og kvinne sammen kan representere Gud totalt. Ekteskapet har en høy status i bevegelsen.

Pastor Moon velger ut ektefellene

Medlemmene i Moon-bevegelsen praktiserer en helt spesiell vielsesseremoni. Nemlig en massevielse hvor pastor Moon velger ut ektefellen.
– Vår sønn ble viet av pastor Moon sammen med 30 000 mennesker fra heIe verden. Han kjente knapt kvinnen som ble plukket ut, men var trygg på Moon og hans vurdering. Moon valgte rett.
Bjørg var allerede gift med Hans da hun gikk inn i bevegelsen, men de har senere fått velsignelse fra Moon.
– Vår pastor Moon kan se mer i oss enn vi selv klarer. Han er åndelig åpen og kan se våre forfedre. Derfor ser han hvem som passer sammen. Ikke minst ved tanke på å stifte familie er det viktig med hans velsignelse. De fleste i menigheten går til slik seremoni.
Innen kirken er mannen øverste leder. Men kvinnen er ikke underdanig. De kan selv ta valg og avgjørelser, men Bjørg foretrekker å spørre ektemannen om råd.
– Kvinnene har viktige roller i vår kirke. Vi har ressurser i oss til å se hva som er det beste for barna. Oppdragelse, omsorgsarbeid, hus og hjem er vårt lodd.

Hvert hjem er en kirke

Fordi ekteskapet er hellig, er utroskap synd. Likeledes kjærlighet mellom to av samme kjønn.
– Homofili ser jeg på som en livsstil, noe en tar seg til. Men de kan gjøre noe med det. Gjennom bønn vil de bli fri fra denne umoral.
Bjørg føler et stort personlig ansvar for å gi mennesket et sant og rettferdig liv. Men hun fordømmer ingen.
– Folk utenfor bevegelsen er også bra mennesker. Men det skjer mye urett og overgrep i samfunnet vårt. Hvis jeg kan bringe noe av Guds kjærlighet til min neste, så gjør jeg det.
Hjemmet til familien Lorentsen er enkelt. I stuen står en sofa og et bord. På veggene henger et portrett av Pastor Moon, et bilde fra Korea, familiebilder, samt brudebilde av eldste sønn. I en veggseksjon står det bare tre glass bak en åpen dør. Bjørg og hennes trosfeller ser på rusmidler som synd.
– Vi ønsker at hvert hjem skal være en kirke og at vi er Guds representanter i våre hjem, sier hun.

Formidler troen til barna

Familien Lorentsen starter hver uke sammen i bønn. De tre eldste barna er alle aktive medlemmer i bevegelsen. De minste er for små til ennå å forstå. På barneværelset henger bilde av Moon og hans kone, og hver kveld bøyer barna seg i respekt for de første Sanne Foreldre.
– Vi ønsker å formidle det vi tror på til barna. Vi går til kirken vår i Oslo hver uke. Barna går i søndagsskole. Det er viktig at barna lærer hvorfor de må holde seg borte fra all umoral.
– Hva skjer hvis barna dine velger å bryte ut ?
– Det ville være veldig trist, men de er barna mine uansett. Følelsene vil alltid være der, svarer Bjørg.
– Hver enkelt må selv gjøre sitt valg. Du kan gjerne bryte ut, men blir ikke utstøtt.
Hva er dine ønsker og håp for fremtiden?
– Å kunne se verden forent i harmoni med Gud og de Sanne Foreldre. Det vil si pastor Moon. Vi lever i det fullendte testamentets tidsalder og er på vei mot en ny epoke.
– Allers 26/94

Tidligere medieomtale