Sektfobi – 7 2017-03-21T00:28:40+00:00

Myter og fakta om nye religiøse bevegelser

Interessegrupper med tvilsomme motiver

Frykten for det ukjente

Sektfobi – 7

Det blir sagt at enkelte organisasjoner for homoseksuelle har tydelige sekteriske trekk med en «vi-og-dem»-holdning og fanatiske innstillinger som «de som er imot oss, er reaksjonære mørkemenn».

Den norske religionshistorikeren Erik Thorstensen hevder i sin bok Ateismekritikk (Akademika, 2013) at den nye ateismen med Richard Dawkins, Christopher Hitchens og Sam Harris som ledende skikkelser fremstår «som en radikal sekt med et selvbilde av å skulle representere normaliteten». Thorstensen skriver at ny-ateistene har et misjonerende mål og er ute etter å «omvende menneskene fra den religiøse tradisjonen de opplever seg knyttet til over til et naturalistisk verdensbilde.» Også disse ny-ateistiske forfatterne blir av andre kritisert for sin fanatiske innstilling, grove påstander presentert som fakta, en argumentasjon spekket med foraktfulle adjektiver og en sjokkerende arrogant holdning.

En svensk internatskole for barn av samfunnstopper blir også sammenlignet med en sekt:

Etter et nytt besøk i mars i år, sa Skolinspektionen seg fornøyd med grepene som var tatt for å sikre elevenes trygghet, og avsluttet tilsynet.
— Jeg ble skuffet, sier Agnes Hellström [forfatter av Att vara uten att synas], som begynte å skrive boken om de tre svenske riksinternatene etter skandalene i 2011 og var redd de «nok en gang» hadde sluppet unna.
Forfatteren sammenligner internattilværelsen med en sekt. I boken går hun gjennom åtte punkter som «kjennetegner sektlignende virksomhet» og mener Lundsberg [en eliteskole og institusjon i det svenske herregårdsaristokratiet] oppfyller alle.
— Det er en type hjernevask å bli en del av familien, sier hun.
— Fra «Hatet på internatet», en stor reportasje av Ole Øyvind Sand Holth på side 1 og 6-15 i avismagasinet M-magasinet i Dagens Næringsliv lørdag 7. september 2013. På side 1 var reportasjen hovedoppslaget, der det sto med fete typer: Knallhard kritikk av svensk internatskole: «Overgrep»  «Hjernevask»   «Mafiakultur»  I over hundre år har internatskolen fostret svenske prinser, adelige og noen norske finanstopper. Men kritikerne har vært nådeløse. Rektor avviser påstandene.