Konspirasjoner – 4 2017-03-18T19:02:23+00:00

Sekterisme

Myter og fakta om nye religiøse bevegelser

Propagandakrig, konspirasjonsteorier og løgn

Religiøst hat i bokform – konspirasjoner 4

I Midtøsten ser det ut til at det ikke bare er jøder det finnes konspirasjonsteorier om. Kristne lider samme skjebne.

Drapsplanene mot pastor Ramazan Arkan (30) [pastor i en menighet i Antalya i Tyrkia] ble avslørt i tolvte time. — Situasjonen for kristne har blitt mye verre de to siste årene, mener han. […] Pastor Arkan legger mye av skylden på TV-programmet «Kurtlar Vadisi» (Ulvenes dal), en ekstrem populær TV-serie om livet i Tyrkias kriminelle miljø. Serien er blitt beskyldt for å være antivestlig, forherlige vold og ekstreme nasjonalistiske følelser, og hovedpersonen Polat Alemdar har blitt kalt «en muslimsk Rambo».
— Det blir sagt mange stygge ting om kristne i serien. At vi er agenter for FBI, at vi ødelegger den tyrkiske kulturen, selger kroppsdeler og lokker folk til å bli kristne ved å legge 100-dollarsedler i Bibelen, sier Arkan.
Etter at «Ulvenes dal» begynte å rulle over TV-skjermene, har prester blitt knivstukket og drept, familiemedlemmer til kristne ledere er blitt kidnappet og vanlige kirkegjengere mistet jobbene.
— De angrepene vi har sett på kristne i Tyrkia [de siste årene], er frukt av denne serien, sier Arkan.
   — Fra «Pastorens bestevenn fikk strupen kuttet», en reportasje i Vårt Land, torsdag 17. april 2008, side 11.
«Allah befaler dere til å starte en jihad mot de vantro og nedkjempe dem med sverdet,» het det i barneboken som var skrevet av Dr. Ahmad Issa Al-Ma’asarawi, en av toppene ved Al Azhar universitetet, det viktigste lærestedet i den sunnimuslimske verdenen. Teksten var full av hat mot Vesten, og oppfordret til angrep mot kristne og jøder. Og dette var en bok som ble støttet av landets religiøse lederskap. […] Etter at militante islamistiske grupper inntok verdenspolitikken med angrepene den 11. september, har mange lett og søkt etter årsaken til det voksende hatet mot Vesten. […] Årsakene kan være mange og forskjellige […] Men er det noe som ofte blir oversett så er det konsekvensene av årtier med oppmuntring til hat, et trist fenomen som ennå dominerer det offentlige rom i land fra Egypt til Syria, for ikke å snakke om Saudi-Arabia og Iran.
   — Fra «Hat i regimenes tjeneste», en artikkel av Roger Hercz, Dagsavisen, mandag 7. juli 2008, side 2.
Lederen for [Det europeiske] Fatwarådet, Yusuf al-Qaradawi, har gitt Hamas’ selvmordsaksjoner mot Israel en sunnimuslimsk rettferdiggjøring. […] I 2009 hyllet han Hitlers Holocaust som en «himmelsk straff» og håpet at «neste gang vil det skje gjennom muslimers hender». […] Under Qaradawis ledelse har Fatwarådet brukt de antisemittiske forfalskningene Sions vise protokoller i sine teologiske utlegninger.
— Fra «Ekstremist i Fatwarådet», et debattinnlegg ved Hans Olav Syversen, parlamentarisk leder KrF, Aftenposten, morgenutgaven, tirsdag 28. juni 2011, kulturseksjonen side 4.
analytiker Hebatalla Taha ved International Institute for Strategic Studies […] viser til at konspirasjonsteorier er vanlig kost i Midtøsten. Det skyldes flere årsaker: Manglende kunnskaper og utdanning, mistenkeliggjøring av andre, manglende innsyn i staten, begensninger på ytringsfrihet, samt at krefter både innenfor og utenfor regionen ofte arbeider bak dørene for å styre hendelser og konflikter etter egne interesser. Teoriene er ofte politisk ladet, forklarer Taha.
Hun legger til at folk flest som oftest ikke dikter opp konspirasjonsteorier på egen hånd, men at folk i stedet «er svært åpne for å slutte seg til det som statlige medier sier».
Fra «Egyptiske medier hetser Vesten», en NTB-artikkel i Dagsavisen onsdag 11. november 2015, side 18.