Hjernevaskmyten – 6 2017-03-20T02:57:43+00:00

Myter og fakta om nye religiøse bevegelser

Interessegrupper med tvilsomme motiver

Hjernevask er noe langt mer innflytelsesrike grupper enn sekter driver med

Sannheten om hjernevaskmyten – 6

Også i andre diktaturstater har det vært gjort forsøk på å hjernevaske innbyggerne.

En diktator som ville hjernevaske en hel nasjon […] «Alt innenfor staten, ingenting utenfor staten, ingenting imot staten.» Da fascistene, med Benito Mussolini i spissen, styrtet regjeringen og tok makten i Italia i 1922, startet en grusom forandring av landet. Diktatur ble lov, og Mussolini tok rollen som «Il Duce», den store allmektige leder. […] — Det totalitære fascistiske regimet prøvde å gå inn i menneskenes liv, inn i hodet deres og kroppen på mange måter, […] sier Simen Ekern [norsk journalist og forfatter].
— Fra «Djevelen før Prada», en reportasje av Mari Grinde Arntzen, journalist, A-magasinet (tillegg til Aftenposten på fredager) 24. januar 2014, side 32-36.
For tre år siden startet en gruppe 14-åringer opp organisasjonen Scholarism [i Hong Kong] for å markere motstand mot planene om et nytt undervisningsprogram i skolen for «moralsk og nasjonal lære». […] — Lovforslaget var et åpenbart forsøk fra byens [Hong Kongs] Kina-vennlige myndigheter på å hjernevaske skolebarna med kommunistisk propaganda. Aktivistene vant frem, sier Michael Vidler [En advokat som bisto Joshua Wong, en av aktivistene, da han ble fengslet under en demonstrasjon mot myndighetene].
— Fra «Kinas verste fiende», en lengre reportasje ved Jacob Trumpy om demokratikampen i Hong Kong, DN Magasinet, tillegg til Dagens Næringsliv på lørdager, lørdag 4. oktober 2014, side 22-28.
– Den russiske propagandaen er så hard, den minner meg virkelig om nazipropaganda fra sent trettitall. Nettrollene skaper et bilde av at det utenfor Russlands grenser hersker kaos, trusler og aggresjon, og at de tidligere Sovjet-landene må kjempe med makt mot denne innflytelsen. De bruker falske «nyheter» til å hjernevaske folk i Russland, men også her i Litauen, sier Ricardas Savukynas til VG.
43-åringen anslår at de nå er flere tusen litauere som mer eller mindre organisert bruker timesvis daglig på å avsløre falske Facebook-kontoer som pøser ut skremselspropaganda.
– Fra «Frykter russisk netthat», en reportasje av Nora Thorp Bjørnstad i VG lørdag 7. januar 2017, side 24-25.