Hjernevaskmyten – 3 2017-03-20T03:01:21+00:00

Myter og fakta om nye religiøse bevegelser

Interessegrupper med tvilsomme motiver

Hjernevask er noe langt mer innflytelsesrike grupper enn sekter driver med

Sannheten om hjernevaskmyten – 3

— Hizbollah fremmer en nihilistisk kultur. De bokstavelig talt helliggjør døden og skaper heltefortellinger rundt martyrdommen. Sjiamuslimske barn som vokser opp i skyggen av Hizbollah blir hjernevasket. I Syria bare høster Hizbollah det de har sådd de siste 20 årene, sier hun [Diana Moukalled, en av Libanons ledende journalister og selv en sjiamuslim].
Moukalled tar en sjanse med sin kritikk. Flere journalister har blitt myrdet de siste årene. […] Men heller ikke Adam Chamseddin, som jobber i a-Saphir, en pro-Hizbollah avis, benekter at geriljaen driver hjernevasking.
— Noen kaller det hjernevasking. Andre kaller det religiøs utdannelse. Men folk blir opplært i å akseptere autoritet, de blir ikke oppmuntret til å spørre spørsmål, forteller Chamseddin.
Fra «Hizbollahs fall fra tronen», en artikkel av Roger Hercz i Dagsavisen mandag 22. juli 2013, side 14-15.
I går trykket Aftenposten kronikken «En ubegrenset ytringsfrihet» der Venstre-politiker Abid Q. Raja skriver at han selv er vokst opp med tanker om å¨begå vold mot dem som krenker profeten Muhammed. […] Ap-politiker […] Aslam Ashan mener […] slike fiendtlige holdninger er relativt utbredte.
— Ut fra det jeg har fått referert, tror jeg Rajas beskrivelse er nokså korrekt. Det finnes en hatkultur blant muslimske gutter.
Den norskpakistanske filmskaperen Ulrik Imtiaz Rolfsen støtter Raja og kaller kronikken «modig».
— […] Den store integreringsutfordringen er at det dannes en kløft mellom innvandrerbefolkningen og det norske samfunnet, ved at barna læres til å distansere seg fra de norske verdiene. Hatet mot jøder og USA er en del av dette, sier Rolfsen.
Han oppfatter det pakistanske samfunnet som ekstremt rasistisk […], sier han.
— Alle som er mørkere i huden enn dem, oppfattes nærmest som søppel.
Lege og samfunnsdebattant Muhammad Usman Rana mener […] — det er utvilsomt at Raja overdriver og generaliserer ut fra sitt eget verdensbilde og fremstiller muslimer som en generelt hjernevasket og antivestlig folkegruppe, sier Rana.
Frå «Mener Rajas oppvekst ikke er representativ», en artikkel av Stein Erik Kirkebøen i Aftenpostens morgenutgave tirsdag 2. oktober 2012, hovedseksjonen side 8.