Hjernevaskmyten – 10 2017-03-20T07:39:12+00:00

Myter og fakta om nye religiøse bevegelser

Interessegrupper med tvilsomme motiver

Hjernevask er noe langt mer innflytelsesrike grupper enn sekter driver med

Sannheten om hjernevaskmyten – 10

 — og det er kanskje det mest utfordrende med å være kristen i ikke-kristne miljøer. Man blir sett på som mindre smart, naiv og ganske hjernevasket, sier […] kristen festivaldeltaker.
— Fra «Alle, alle, vil de bli med», en reportasje ved Kamilla Simonnes om kristne skoler og festivaler, Morgenbladet 16. – 22. juli 2010, side 10-13.
Religiøse mennesker er ikke hjernevasket. Vi er nøyaktig like dumme, kloke, snille, slemme som resten av samfunnet.
Den eneste forskjellen er at vi har et håp om et annerledes samfunn et sted der ute. Vitenskapen kan ikke bevise at religionen er feil eller riktig, men vitenskapen kan heller ikke bevise at vitenskapen har rett.
Fra «Jeg er religiøs, ikke dum», et leserinnlegg ved «Kristen og realist» (15) i Si;D-spalten i Aftenpostens nettutgave tirsdag 2. oktober 2012.

Ordet «hjernevask» sier egentlig mer om den som bruker det, nemlig at vedkommende er full av fordommer, enn om den eller dem uttrykket blir brukt om. Aftenposten bruker f.eks. ordet «hjernevasking» som overskrift på et debattinnlegg der en ikke-troende psykolog klager på og irriterer seg over at TVNorge «hjernevasker» det norske folk med programserien «Åndenes makt».

At noen er blitt hjernevasket, betyr egentlig ikke stort annet enn at vedkommende har inntatt nye synspunkter eller oppfatninger.

Den samme Aftenposten er for øvrig begynt å bruke ordet «hjernevask» i en positiv betydning. Søndag 6. desember 2009 brukte avisen således overskriften «Hjernevasket» i store fete bokstaver på en tosiders artikkel om de norske håndballjentenes sjanser til å gjøre det godt i VM i Kina. Arne Holes artikkel forklarer at «jentene på forhånd er blitt innprentet med at de er vinnere», og at trenerparet «har gjort en god jobb med spillernes psyke» (hoveddelen side 30-31).

 Attac under angrep: Attac-Frankrike anklages av avisen Le Figaro for å hjernevaske skolebarn. […]  Det morsomme er hvordan begge parter i denne disputten tyr til samme skjellsord for å beskrive motpartens taktikk:  Begge anklager den andre for å drive med «bourrage de crânes», eller «hjernevasking».
— Fra «Mye ‘hjernevask’ i franske skoler», et korrespondentbrev fra Maria Gabrielsen fra Paris, Frankrike, om en stor reportasje i den høyreorienterte franske avisen Le Figaro 5. august 2005 om Attacs såkalte «infiltrering» i skolesystemet.  Morgenbladet, 19. – 25. august 2005, side 15.