Home/Dr. Sun Myung Moon la ned vandringsstaven

Dr. Sun Myung Moon la ned vandringsstaven

Moon juni 2005

Dr. Sun Myung Moon døde søndag 2. september (2012) i Sør-Korea like før kl 1900 norsk tid. Dødsårsaken var komplikasjoner som oppsto på grunn av lungebetennelse. Den 92 år gamle grunnleggeren av Enhetsbevegelsen la ned vandringsstaven omgitt av sin kone og sine nærmeste, samt venner og medlemmer på Cheongshim-sykehuset i Kapyeong-gun nordøst for Seoul.
13. august ble dr. Moon innlagt på et av landets beste sykehus, det katolske St. Mary-sykehuset i Seoul. Legene gjorde alt de kunne for å redde hans liv, men måtte til slutt gi opp. Ifølge legene så hans lunger ut som om han hadde drevet med gruvearbeid i lang tid. Den egentlige årsaken til det er at han måtte utføre farlig arbeid med kjemikalier i en kommunistisk konsentrasjonsleir i Nord-Korea på 50-tallet. Lungene hans var rett og slett ikke i stand til å takle lungebetennelsen han pådro seg i begynnelsen av august. Han spilte en meget aktiv rolle i bevegelsen like til han ble innlagt på sykehus.
Dr. Moon er først og fremst kjent for å ha grunnlagt Enhetsbevegelsen. Det skjedde i 1954 i Seoul, på et tidspunkt da han bare hadde noen få dusin støttespillere. Senere ble han velkjent for å ha stiftet flere fredsorganisasjoner – f.eks. Universelt Fredsforbund og Familieforbundet for Verdensfred og Enhet – aviser som Washington Times og Segye Times i Sør-Korea, forskjellige forretningstiltak som skipsbygging, foredling av fiske- og sjømatprodukter, produksjon av steintøy, ginseng, helseprodukter og alkoholfrie leskedrikker. Dr. Moon opprettet også bilfabrikker i Nord-Korea og Kina. Han har dessuten etablert flere skoler og sykehus, spesielt i Sør-Korea, men også i andre land.
Han har utpekt sin yngste sønn Hyung-jin Moon som den som nå overtar det åndelige lederskapet for bevegelsen i samråd med fru Moon, dr. Hak-ja Han Moon. Ledelsen for forretningsvirksomheten er overdratt til sønn nummer fire, Kook-jin Moon.