Home/Vatikanet sier nok en gang ja til sølibat for prester

Vatikanet sier nok en gang ja til sølibat for prester

I en rapport fra Vatikanet 16. november 2006 meldte AP (Associated Press) at et toppmøte av katolske ledere hadde bekreftet at sølibatet er obligatorisk for prester. Dermed tok de avstand fra en høyt profilert kampanje startet av en gift afrikansk erkebiskop, som er blitt utstøtt fra Den romersk katolske kirke. Da toppmøtet ble kunngjort tidligere i uken, sa Vatikanet at de ville ta for seg situasjonen som var blitt skapt pga. aktivitetene til den bannlyste erkebiskopen Emmanuel Milingo.

Milingo, som er fra Zambia, ble automatisk ekskommunisert i september da han ordinerte fire gifte amerikanske menn som biskoper stikk i strid med Vatikanets direktiver. Han hadde allerede pådratt seg Pavens vrede i 2001, da han tok en sør-koreansk kvinne til kone i et massebryllup i regi av Enhetskirken som ble grunnlagt av dr. Sun Myung Moon.

Idet han intensiverer sin kampanje, håper Milingo på at hundrevis av gifte prester vil slutte seg til ham når de skal holde messe i et hotell nær Newark, New Jersey, i begynnelsen av desember, sa en av de gifte menn han ordinerte, George Augustus Stallings Jr., fra Washington DC. Milingos bevegelse går under navnet «Gifte prester nå».

Prestenes ektefeller er også invitert til møtet, sa Stallings.

«Uheldigvis gikk ikke våre bønner i oppfyllelse. Vi håpet nemlig at [Vatikanet] ville begynne å finne en åpning for å tillate at prester gifter seg,» sa Stallings i et telefonintervju med AP. «Vi er mer fast besluttet enn noensinne,» sa han og insisterte på at Milingo ikke ønsket å «ødelegge kirkens enhet.»

En annen av de fire mennene Milingo innsatte som biskop, Peter Paul Brennan, sier at sølibatet burde være frivillig og ikke et krav man må innfri for å bli prest.

Vatikanet har ikke kommet med konkrete tall, men det er anslått at det er minst 100,000 gifte prester rundt om i verden, og ca 25,000 av dem i USA.