Home/Milingo for radikal for Vatikanet

Milingo for radikal for Vatikanet

Erkebiskop Emmanuel Milingo og Maria Sung Ryae Soon, Hilton Hotel New York, 27. mai 2001CNN rapporterer fra Roma 26. september (2006) at den zambiske erkebiskopen Emmanuel Milingo er blitt ekskommunisert av Vatikanet for å ha ordinert fire gifte prester som biskoper i en seremoni i Washington DC nylig, uten først å ha fått tillatelse fra Roma. Milingo er kjent som talsmann for at prester skal kunne gifte seg.
Den uortodokse afrikanske erkebiskopen skapte oppstyr i 2001 da han åpent sympatiserte med Sun Myung Moons oppfordring om at alle som er i stand til det, bør gifte seg, selv katolske prester. Gud skapte nemlig mennesket for familieliv og de dype opplevelser et slikt liv er ment å gi oss. Milingo ble velsignet i ekteskap av Far og Mor Moon i en seremoni sammen med andre religiøse ledere 27. mai 2001. Hans brud var Maria Sung, en akupunkturlege fra Sør-Korea.

Noen måneder senere forsvant han plutselig fra offentligheten og dukket senere opp i et kloster i Argentina. Vatikanet hevder han hadde tenkt seg om og gått tilbake til det sølibate livet. Enkelte hevder imidlertid han var blitt tvunget av Roma og til og med dopet ned i et forsøk på å få den radikale erkebiskopen til å tie.
Men Milingo ga aldri opp sitt håp om at prester skulle kunne få gifte seg. Han dannet nylig organisasjonen «Gifte prester nå» og arbeider ifølge hans egen nettside for at 150 000 tidligere prester, som nå er gift, skal komme tilbake i prestearbeid. Dette er imidlertid altfor radikalt for Vatikanet, som fortsatt krever et sølibat liv av sine geistlige til tross for enorme problemer med hundrevis av prester som har begått seksuelle overgrep mot mindreårige.
Ifølge CNN nølte Vatikanet lenge med å ekskommunisere Milingo på grunn av hans store popularitet i hans hjemland Zambia og ellers i Afrika.

Les Emmanuel Milingos offentlige uttalelse da han ble velsignet i ekteskap i mai 2001.